Modokit

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oklahoman modokkien lippu.
Oklahoman modokkien lippu.
Captain Jack.jpgScarfaced charley.jpgWinema.jpg
Kapteeni JackArpinaama CharleyToby Riddle
Väkiluku 478¹[1]
1 438²[1]
Merkittävät asuinalueet
Flag of Oklahoma.svg Oklahoma
Flag of Oregon.svg Oregon
Huomautukset
¹Vain modokkeihin kuuluvia.
²Modokeiksi ja yhteen tai useampaan muuhun heimoon tai rotuun kuuluvia.

Modokit ovat intiaaniheimo, jotka elivät alun perin Luoteis-Kaliforniassa. Nykyisin he ovat jakautuneet Oklahoman ja Oregonin alueelle. Oregonin modokit ovat osa klamath-heimojen yhteenliittymää, johon kuuluvat modokien lisäksi klamathit ja yahooskinit. Heimoilla on reservaatti Oregonin eteläosassa. Oklahoman modokeilla on oma reservaattinsa Oklahoman luoteisosassa.[2]

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Modokit kiertelivät ruuan perässä. Yksi pääelinkeinoista oli lohen pyydystäminen. Peter Skene Ogden aloitti kaupankäynnin modokien kanssa ensimmäisenä eurooppalaisena 1820. Kun eteläinen uudisraivaajareitti avattiin, modokien alueiden läpi tuli useita uudisraivaajaryhmiä. Useat Modok-sodan taisteluista käytiin tämän reitin varrella.

Ennen amerikkalaisten tuloa alueelle alueella asui eri arvioiden mukaan noin 400-500 modokia. Nykyisin noin 600 modokia elää Oregonissa heidän perinteisillä asuinalueillaan Tulen järven eteläpuolella. Lisäksi 200 modokia elää Oklahomassa Quapawin intiaanireservaatissa Oklahoman luoteisosassa.

Kulttuuri[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Modokit ovat läheistä sukua klamatheille ja molemmat heimot kutsuivat itseään samalla nimellä maklaks joka tarkoittaa ihmistä tai kansaa. Modokien uskonnosta ei tiedetä yksityiskohtia. Numero 5 esiintyi monissa rituaaleissa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]