Miuccia Prada

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miuccia Prada vuonna 2011.

Miuccia Prada (aiemmin Maria Bianchi; s. 10. toukokuuta 1949 Milano) on italialainen muotisuunnittelija, joka on työskennellyt koko uransa ajan Pradan muotitalossa.

Pradan oli perustanut Milanossa hänen isoisänsä vuonna 1913. Tuolloin merkki keskittyi vain nahasta tehtyjen laukkujen ja asusteiden valmistamiseen. Miuccia Pradasta tuli talon pääsuunnittelija vuonna 1978, jota pidettiin omituisena, sillä hän oli muun muassa kommunistipuolueen jäsen, opiskelija ja naisten oikeuksien puolustaja. Vuonna 1985 muotimaailma kuitenkin kiinnostui hänestä hänen suunnittelemiensa mustien ja logottomien laukkujen myötä.

Ensimmäisen valmisvaatekokoelmansa Prada julkaisi vuonna 1989, ja Pradan muotitalon pienempi merkki, Miu Miu perustettiin vuonna 1992. Prada palkittiin Council of Fashion Designers of America International-palkinnolla vuonna 1993, ja vuotta myöhemmin Pradan kokoelmia esiteltiin ensi kertaa New Yorkissa ja kauppa Lontooseen perustettiin. Nykyään Pradalla ja Miu Miulla on kaksi näytöstä vuodessa Milanossa.

Miuccia Prada tapasi aviomiehensä ja yhtiökumppaninsa Patrizio Bertellin samoihin aikoihin tullessaan Pradan pääsuunnittelijaksi. Bertellin kanssa yhteistyössä Prada teki muoti-imperiumistaan kilpailijan muotimerkkejä omistavalle LVMH:lle, omistaen muun muassa Fendin, Helmut Langin, Jil Sanderin ja Azzedine Alaian muotitalot. Heidän vanhempi poikansa Lorenzo Bertelli on kansainvälisen tason ralliautoilija.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.