Mili Balakirev

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Säveltäjä, pianisti Mili Balakirev noin v. 1900
Balakirev on haudattu Tihvinän hautausmaalle Pietariin.

Mili Aleksejevitš Balakirev (ven. Ми́лий Алексе́евич Бала́кирев, 2. tammikuuta 1837 (J: 21. joulukuuta 1836) Nižni Novgorod29. toukokuuta (J: 16. toukokuuta) 1910 Pietari) oli venäläinen pianisti ja taidemusiikin säveltäjä. Hän on nykyään ehkä paremmin tunnettu Viiden ryhmään kuuluneiden säveltäjien teosten yhdistelystä kuin omasta musiikistaan.

Elämänvaiheita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Balakirev syntyi Nižni Novgorodissa. 18-vuotiaana hän matkusti Pietariin ja tutustui siellä Mihail Glinkaan, jolla oli voimakas näkemys kansallisesta venäläisestä musiikista. Glinka avasi Balakireville ovia Pietarin musiikkielämään, ja Balakirev tutustui César Cuihin sekä muihin tulevan Viiden ryhmän jäseniin.

Viiden ryhmä muodostettiin venäläisistä säveltäjistä vuonna 1862, ja Balakirev otti siinä johtajan aseman. Ryhmä tavoitteli kansallista venäläistä sävellystyyliä, ja varsinkin Balakirev oli ottanut elämäntehtäväkseen venäläisen musiikin kaikkinaisen edistämisen. Hän perusti muun muassa koulun, jossa kuka tahansa saattoi saada maksutta musiikillisen koulutuksen.lähde? Balakirev keräsi venäläisiä kansanlauluja Kaukasuksella ja Volgan alueella. Alueen väestön, esimerkiksi Kaukasuksen tšerkessien musiikki ihastutti häntä suuresti.lähde?

Balakirev ei ollut pidetty opettaja pikkutarkan, jopa tyrannimaisen valvontansa ja kiihkoilevan kansallismielisyytensä vuoksi.lähde? Hän muutteli ja viilaili alinomaa oppilaidensa tuotoksia. Henkilökohtainen kriisi, johon yhdistyi uskonnollinen fanaattisuus sai hänet lopettamaan konsertoinnin ja säveltämisen hetkeksi 1870-luvulla.lähde? Muutamaa vuotta myöhemmin hän palasi tehtäviinsä ja sävelsi viimeisinä vuosinaan hyvinkin tuotteliaasti. Balakirev kuoli vuonna 1910, ja hänet haudattiin Pietariin.

Balakirevin sävellystyö koostuu suurelta osin lauluista ja kansanlaulukokoelmista, mutta sisältää myös kaksi sinfoniaa, kaksi sinfonista runoa (Venäjä ja Tamara) sekä pianoteoksia, joista tunnetuin on Islamei.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mili Balakirev International Music Score Library Project (englanniksi)
Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Mili Balakirev.
Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.