Mikael III

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee Bysantin keisaria. Samaa nimeä käytetään myös Serbian ruhtinaasta Mikael Obrenovićista.
Tämä Theodoran hallituskaudella lyöty solidus osoittaa miten Mikael oli vähäpätöisempi kuin äitinsä, joka esitetään yksin hallitsijana, ja jopa vähäpätöisempi kuin sisarensa Thecla, jonka kanssa hän on yhdessä kääntöpuolella.
Mikael III

Mikael III (839867) oli Bysantin keisari vuodesta 842 kuolemaansa asti. Hänen isänsä oli keisari Theofilos jonka isä taas oli amorialaisen hallitsijasuvun perustajan Mikael II.

Mikaelista tuli keisari vuonna 842 kun hänen isänsä kuoli. Hän oli tuolloin vain kolmevuotias. Hänen ollessaan alaikäinen valtakuntaa hallitsi hänen äitinsä Theodora, joka antoi taas luvan ikonien käytölle (ks. Ikonoklasmi Bysantin keisarikunnassa). Pian Mikael joutui enonsa Bardasin vaikutuksen alaiseksi. Bardas sai vallan käsiinsä lopullisesti vuonna 857 kun hän sai Mikaelin karkottamaan äitinsä luostariin.

Vuonna 866 Bardasin murhasi Basileios Makedonialainen joka oli ollut Mikaelin henkivartijana. Basileios nimitettiin caesariksi. Seuraavana vuonna Basileios murhasi myös Mikaelin ja hänestä tuli uusi keisari.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]


Edeltäjä:
Theofilos
Bysantin keisari Seuraaja:
Basileios I