Michael Collins (elokuva)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Michael Collins
Ohjaaja Neil Jordan
Käsikirjoittaja Neil Jordan
Tuottaja Stephen Woolley
Säveltäjä Elliot Goldenthal
Kuvaaja Chris Menges
Pääosat Liam Neeson,
Aidan Quinn,
Alan Rickman,
Julia Roberts,
Ian Hart,
Stephen Rea
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Yhdistynyt kuningaskunta
Ranska
Irlanti
Tuotantoyhtiö Warner Bros.
Ensi-ilta 1996
Kesto 128
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Michael Collins on Neil Jordanin ohjaama elämäkerrallinen draamaelokuva, joka kertoo irlantilaisesta vapaustaistelija Michael Collinsista. Elokuva valmistui vuonna 1996 ja nimiroolissa on Liam Neeson.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Michael Collins on tositapahtumiin perustuva elokuva samannimisen Irlannin kansallissankarin elämästä. Elokuva alkaa vuoden 1916 Irlannin pääsiäiskapinan surullisesta lopusta, brittiläisten miehittäjien väkivaltaisista toimista irlantilaisten kansannousua vastaan. Pääsiäiskapinan epäonnistuminen tai vankila ei lannista Michael Collinsia (Liam Neeson) vaan tämä jatkaa taistelua vankilasta päästyään ja voittaa irlantilaisten luottamuksen puolelleen loistavana puhujana, Collins johtaa IRA:n aseellista toimintaa voitokkaasti brittejä vastaan läpi monien ratsioiden ja kahakoiden. Collins, joka kutsuu itseään ”sekasortoministeriksi” terrorisoi brittien siirtomaaherruutta ja niittää mainetta näiden kustannuksella. Lopulta nurkkaan ajetut britit suostuvat neuvotteluihin Collinsin luoman sekasorron ansiosta ja tämä lähetetään Lontooseen neuvottelemaan. Neuvottelujen seurauksena Iso-Britannia suostuu tunnustamaan Irlannin vapaavaltion. Collinsin varjoon jäänyt kateellinen Eamon de Valera (Alan Rickman) syyttää Collinsia maanpetoksesta, koska tämä ei saanut neuvoteltua Irlannille täydellistä itsenäisyyttä ja kiihottaa kansaa tätä vastaan. Erimielisyyksistä syntyy surullisenkuuluisa Irlannin verinen sisällissota, joka vaatii uhrinsa, myös Collinsin. Collins joutuu petetyksi ja uhraa itsensä rauhan vuoksi. Kaiken väkivallan keskellä pilkottaa kaunis rakkaustarina Kitty Kiernanin (Julia Roberts) ja Collinsin välillä, mutta se saa kuitenkin traagisen lopun.

Elokuvan henkilösuhteet on kuvattu selkeästi ja katsojaystävällisesti, siitä saa hyvän kuvan Michaelin suhteista suurmiehiin kuten Irlannin tulevaan presidenttiin Eamon de Valeraan ja moneen muuhun tulevaan IRA:n johtohahmoon. Elokuvassa on myös hyvin nähtävänä Micahelin ystävyyssuhde Harry Bolandiin (Aidan Quinn), joka muuttuu vihamieliseksi Kitty Kiernanin rakkauden takia ja johtaa lopulta Bolandin kuolemaan. Elokuvassa on havaittavissa tietynlainen klassinen ”hyvä-paha” asetelma, Jordan on kuitenkin omalla tavallaan antanut suhteille monipuolisemman säväyksen eikä ole sortunut Hollywood-tyyliseen mustavalkoiseen vastakkainasetteluun.

Näyttelijät[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

 Liam Neeson  … Michael Collins  
 Aidan Quinn  … Harry Boland  
 Stephen Rea  … Ned Broy  
 Alan Rickman  … Éamon de Valera  
 Julia Roberts  … Kitty Kiernan  
 Brendan Gleeson  … Liam Tobin  
 Ian Hart  … Joe O'Reilly  
 Charles Dance  … Soames  
 Owen O'Neill  … Rory O'Connor  
 Gerard McSorley  … Cathal Brugha  
 Jonathan Rhys Meyers  … Collinsin salamurhaaja  
 Ian McElhinney  … etsivät  

Palkinnot ja saavutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Elokuva sai kaksi Oscar-ehdokkuutta ja, voitti LAFCA-palkinnon parhaasta kuvauksesta, Evening Standard British Film Awardsin palkinnon parhaasta pääroolista, Venetsian filmifestivaaleilla Kultaisen leijonan ohjauksesta sekä Volpi Cupin parhaasta pääosaroolista.