Miami Marlins

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miami Marlins
Perustettu 1993
Entiset nimet Florida Marlins (1993–2011)
Kotiareena Marlins Park
Paikkakunta Miami
Värit                    
Omistajat Jeffrey Loria
Mestaruudet World Series:
1997, 2003
National League:
1997, 2003

Miami Marlins (entiseltä nimeltään Florida Marlins) on vuonna 1993 perustettu floridalainen baseballseura. Joukkue pelaa Major League Baseballin National Leaguen itäisessä divisioonassa. Marlinsin omistaa Jeffrey H. Loria ja seuran kotikenttänä toimii vuodesta 2012 alkaen Marlins Park Miamissa. Seuran aiempi kotikenttä oli Sun Life Stadium (alkuperäiseltä nimeltään Joe Robbie Stadium, myöhemmin myös Dolphin Stadium). Sun Life Stadium rakennettiin alun perin amerikkalaisen jalkapallon standardien mukaan, sillä rakentamisaikana ei vielä uskottu, että Floridaan perustettaisiin kansallisella tasolla pelaavaa baseballjoukkuetta.

Florida Marlinsin logo vuosina 1993–2011

Joukkueen nimi juontuu Floridan vesissä uiskentelevista purjekaloihin lukeutuvista marliineista (engl. marlins), jotka ovat suosittuja urheilukalastuksen kohteita. Marlinsin maskottina toimii ”Billy the Marlin”. Ennen Florida Marlinsia Miamissa toimi kaksi nimeä Miami Marlins käyttänyttä pientä baseballseuraa, ensimmäinen vuosina 1956–1961 ja toinen vuosina 1962–1970 ja 1982–1988 (vuosina 1971–1981 jälkimmäinen käytti nimeä Miami Orioles).[1] Marraskuussa 2011 Florida Marlins otti käyttöönsä saman nimen seuran muuttaessa ennen kautta 2012 uudelle kotikentälle. Nimen Miami Marlins käyttöön oton yhteydessä seura sai myös uuden logon ja uudet värit.[2]

Marlins aloitti uutena, niin sanottuna expansion-joukkueena vuonna 1993. Kuten aloittavilla joukkueilla on tapana, alkuvuosinaan Marlins ei kyennyt kilpailemaan vakavissaan muiden joukkueiden kanssa. Vuonna 1997 joukkueen onni kuitenkin kääntyi. Ennen kauden alkua joukkueen johto hankki isolla rahalla uusia pelaajia ja uuden valmentajan. Kauden aikana joukkue voitti 92 peliä sijoittuen divisioonansa toiseksi. Voittomäärä oikeutti sen kuitenkin niin sanotun villin kortin pudotuspelipaikkaan. Pudotuspeleihin päästyään joukkuetta ei pysäyttänyt enää mikään. Joukkue otti finaalissa voiton Cleveland Indiansista otteluin 4–3. Finaali on tunnettu viimeisestä pelistään, jossa ratkaisu tapahtui 11. vuoroparin lopulla.

Mestaruuden voittaneen joukkueen onni jäi kuitenkin lyhytaikaiseksi. Ennen seuraavaa kautta joukkueen omistaja myi helpon rahan tarpeessa monet mestaruusjoukkueeseen kalliilla hankitut pelaajat pois. Liike vihastutti suuren osan faneista ja joukkue hävisi 1998 kaudella 108 peliä voittaen vain 54. Näin Florida Marlinsista tuli historian ensimmäinen joukkue, joka on World Series -mestaruuden voitettuaan hävinnyt seuraavalla kaudella yli sata peliä. Marlins joutui odottamaan seuraavaa voitokasta kauttaan vuoteen 2003 saakka.

Miami Marlinsin kotikenttä Marlins Park Little Havanassa Miamissa.

Kausi 2003 alkoi Marlinsin kannalta heikosti. Ensimmäisten 38 pelin jälkeen joukkueen voitot–tappiot-tilasto näytti lukemia 16–22. Seuranneen valmentajanvaihdoksen jälkeen joukkue oli kuitenkin yksi koko sarjan parhaista: viimeiset 124 peliä se pelasi 75–49. Hienolla loppukaudellakaan Marlins ei saavuttanut historiansa ensimmäistä divisioonan mestaruutta, mutta sen 91 voittoa riittivät taas villin kortin paikkaan ja pudotuspeleihin. Historiansa toisissa pudotuspeleissä Marlins osoittautui taas lyömättömäksi ja sen toista World Series -mestaruutta juhlittiin, kun New York Yankees kaatui 4–2.

Vuoden 2003 mestaruuden jälkeen Marlins on voittanut enemmän pelejä kuin se on hävinnyt ja joukkue on ollut hyvinkin kilpailukykyinen. Pudotuspelipaikkoihin asti sen suoritukset eivät ole kuitenkaan viime vuosina riittäneet. Marlinsia pidetään hyvin menestyneenä ja onnekkaana: se on voittanut kaksi mestaruutta voittamatta kuitenkaan kertaakaan omaa divisioonaansa.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]