Metyylivioletti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Metyylivioletti 2B
Metyylivioletti 6B
Metyylivioletti 10B
Terveysvaara[1]
Haitallinen aine[1]
Ympäristölle vaarallinen[1]

Metyylivioletti on nimitys rakenteeltaan samankaltaisille yhdisteille, joita käytetään pH-indikaattoreina tai väriaineina vaatteiden värjäyksessä[2] tai lääketieteellisissä tutkimuksissa.[3] Rakenteeltaan metyylivioletit ovat pararosaniliinin tetra-, penta- ja heksametyylijohdannaisia. Mitä enemmän yhdiste sisältää metyyliryhmiä, sitä tummempi se on väriltään.[3] Kiinteässä muodossa metyylivioletti on väriltään vihreää.[2]

Yleisiä metyyliviolettivärejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pararosaniliinin tetrametyylijohdannaista metyylivioletti 2B:tä (C24H28N3Cl) käytetään pH-indikaattorina. Erittäin happamissa oloissa metyylivioletti 2B on väriltään keltaista ja muuttaa värinsä sinivioletiksi pH:n ollessa noin 1,6.[4]

Metyylivioletti 10B (C25H30ClN3) eli kidevioletti on pararosaliinin heksametyylijohdannainen ja väriltään tummin.[2] Metyylivioletti 10B:tä on käytetty laajasti väriaineena lääketieteessä gramvärjäyksessä. Lisäksi sitä on käytetty eläinlääketieteessä sieniä ja loisia vastaan. Tutkimuksissa aine on todettu myrkylliseksi, karsinogeeniseksi[5] ja mutageeniseksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Metyylivioletti Käyttöturvallisuustiedote. 22.5.2018. Sigma Aldrich (Merck). Viitattu 31.5.2018. (suomeksi)
  2. a b c metyylivioletti (rosaliini), metyylirosaniliinikloridi, kristallivioletti, gentiaanavioletti, perusvioletti I, pariisinvioletti Coloria.net Päivi Hintsanen. Viitattu 23. heinäkuuta 2008.
  3. a b Methyl Violet 2B, 6B StainsFile. Viitattu 23. heinäkuuta 2008.
  4. Aroluoma, Kanerva, Karkela, Lampinselkä, Mäkelä, Sorjonen & Vakkilainen: Kemisti 5:Reaktiot ja tasapaino. WSOY, 2007.
  5. Chronic Toxicity and Carcinogenicity Studies of Gentian Violet in Mice Oxford Journals. Viitattu 23. heinäkuuta 2008.
Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.