Metsävero

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Metsävero on metsän omistukseen tai puun myyntivoittoon perustuva vero. Suomen suuriruhtinaskunnassa ja Suomen tasavallassa on metsän tuottoa verotettu ajoittain joko metsäpinta-alan perusteella varallisuusveron kaltaisesti tai puun myyntitulon perusteella pääomatulon kaltaisesti.

Viimeinen uudistus oli palata jälleen myyntitulon verottamiseen. Siirtymäaikana oli mahdollista maksaa metsäveroa joko aikaisemman pinta-alaan ja metsätyyppiin perustuvan verotuksen tai puuntuoton perusteella.

Myyntituloverotus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 2006 otettiin käyttöön puun myyntituloverotus. Metsän myyntituloista vähennetään metsään kohdistuvat menot ja jäljelle jäävästä tulosta verotetaan pääomatulona. Vuonna 2019 pääomatuloveroprosentti oli 30 000 euroon asti 30 % ja yli 30 000 eurosta 34 %[1].

Pinta-alaverotus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuoden 2005 loppuun asti oli voimassa pinta-alaverotus, jossa metsän tuottoja verotettiin vuosittain metsän pinta-alaan perustuvasti. Tiettyjen vähennysten jälkeen jäävä tulo lisättiin omistajan muihin tuloihin verotettavaksi. Veroprosentti saattoi vaihdella siten huomattavasti.

Metsäveroluokat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aikaisemman metsän laskelmallisen tuoton perusteella tapahtuneen verotuksen toimeenpanemiseksi jaettiin Suomessa metsämaa veroluokkiin, joista kallein oli IA-luokan metsä. Lehdot yhtä IB-luokkaan kuuluvaa poikkeusta lukuun ottamatta kuuluivat IA-metsäveroluokkaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pääomatulot Verohallinto. Viitattu 13.7.2019.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Metsäliitto.fi - Metsäverotus
Metsäkeskus.fi - Pinta-alaverotus päättynyt, kaikki metsänomistajat myyntiverotuksen piirissä[vanhentunut linkki]