Metameria (väri)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Metameria on ilmiö, jossa kaksi väritiheydeltään erilaista kappaletta näyttävät tarkkailijan mielestä samanvärisiltä. Tämä yleinen ilmiö tulee useimmiten esiin siis sopivissa valaistusolosuhteissa. Kyse on pohjimmiltaan ihmisen silmän biologisista ominaisuuksista. Ihmisen silmä havaitsee tappisolujen avulla kolme perusväriä, joiden perusteella käsitys väristä eli värinäkö muodostuu. Lieväkin värisokeus tai poikkeama yksilön värinäössä voi johtaa siihen että hän näkee useampia erilaisen värispektrin omaavia kappaleita samanvärisinä. Kappaleiden värinheijastusominaisuuksien lisäksi metamerian ilmenemiseen vaikuttaa tarkasteluolosuhteiden valaistus, koska se muodostaa aina osan kappaleen väristä. Nimenomaan valaistusolosuhteet aiheuttavat useimmiten käytännön ongelmia. Eriväriset kappaleet, jotka siis tietyssä valossa näyttävät samansävyisiltä ovat metameerejä.

Arkipäivän tilanteista useille on metameria tullut tutuksi esimerkiksi vaateostoksilla. Jotkin kaksi vaatekappaletta voivat kaupan sisävalaistuksessa näyttää molemmat esimerkiksi mustalta, mutta ulkona päivänvalossa vaatekappaleet ovatkin selvästi eriväriset.

Metameria ilmenee useimmiten tummilla ja vaaleilla sävyillä. Erityisesti teollisuudessa tulisi välttää pelkästään ihmisen, tietyissä valaistusolosuhteissa tekemään sävymääritelmään. Virheellisen sävymielipiteen ja metamerian välttäminen voi osoittautua esimerkiksi teollisessa tuotannossa erittäin arvokkaaksi. Metameraongelman todennäköisyyden vähentämiseksi arvio kannattaa tehdä useamman henkilön toimesta erilaisissa valaistusolosuhteissa. Yksi mahdollisuus on myös käyttää esimerkiksi metameriamittauksella varustettua värimittaria. Mittarilla pystyy tutkimaan onko jokin väripari metameerinen se ei kuitenkaan vielä kerro mitkä erilaisen väritiheyden omaavat kappaleet kukin ihminen näkee samanvärisinä esimerkiksi päivänvalossa.lähde?