Värimittari

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Värimittari on näkyvän valon aallonpituuden alueella toimiva pinnan väriä mittaava laite. Mittari antaa värille numeeriset arvot, jotka määrittävät värin.

Pinnan värin mittausperiaate[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Värimittari toimii siten, että se mittaa tutkittavan pinnan väriä valon aallonpituuden funktiona. Mittaus tapahtuu kohdistamalla mitattavaan kohteeseen mahdollisimman diffuusia valoa tunnetuilla aallonpituuksilla ja intensiteeteillä. Mittaamalla takaisin heijastuvan valon intensiteetti eri aallonpituuksien suhteen saadaan määritettyä värikomponentit numeeriseen muotoon. Näin saatu numerotieto sovitetaan yleensä johonkin tunnettuun värimalliin, jonka kautta väritieto voidaan viedä haluttuihin järjestelmiin jatkoprosessoitavaksi. Esimerkkinä värimittarista on rautakauppojen tai maalia myyvien liikkeiden mittalaitteet, joilla voidaan näytekappaleen perusteella määrittää oikea tai lähestulkoon oikea väri maalin sävytykseen.

Käytännössä digitaalikamerat tekevät myös kuvan värien sovittamisen johonkin värimalliin, mutta kameraa ei sinänsä voi käyttää tarkkaan värimittaukseen muutoin kuin auttavasti sijoittamalla kuvattavalle alueelle tunnettu värireferenssi.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.