Mertalan yhtenäiskoulu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mertalan koulu on noin 700 oppilaan yhtenäiskoulu Savonlinnassa. Luokkien 1.-9. lisäksi koulussa toimii valmistava luokka maahanmuuttajaoppilaille. Mertalan koulu on ollut yhtenäiskoulu vuodesta 2003. Mertalan koulussa käytetään ensimmäisestä luokasta asti neljän jakson järjestelmää. Lukukaudeksi 2013-14 on suunniteltu Nätkin ja Nojanmaan kuutosluokkalaiset, siirrettävän Mertalaan.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mertalan kansakoulu aloitti toimintansa syksyllä 1955. Lisäsiipi valmistui vuonna 1978, jolloin Mertalan yläaste muutti kouluun Puistokadulta. Koulua on remontoitu vuodesta 2003 asti, jolloin koululla ilmeni paha homevaurio. Lukuvuonna 2008-09 koulu toimi remontin ajan Nätkillä. Syksyllä 2009 yläasteen peruskorjaus valmistui. Remontin aikana mm. koulun kaksi sisäpihaa katettiin monitoimitiloiksi. Kyseisissä tiloissa on kuitenkin suuret kattoikkunat. Samalla myös yläpiha uudistettiin viihtyisämmäksi. Kesällä 2011 ala-asteen siipeä remontoitiin. Tästä huolimatta osa ala-asteen luokista on jouduttu siirtämään yläasteen siipeen terveyshaittojen vuoksi. Keväällä 2012 uudistettiin viimeisimmin piha-aluetta, maalamalla mm. hyppyruudukkoja ja koripallokentän asfalttiin.

Luokat ja valinnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luokkahuoneet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koulussa on 58 luokkahuonetta ja muuta tilaa, ja kaikissa luokissa on ajanmukaiset av-laiteet. Koulun kielistudion remontti jäi kesken, ja tilaa käytetään nykyisin palveluohjaajan tilana. Osa koulun luokkatiloista on nykyisin ala-asteen käytössä johtuen alakoulun siiven homevaurioista. Koulurakennuksen kaikilla luokkatiloilla on nimi, joka viittaa opetettavaan aineeseen, minkä lisäksi tiloilla on myös omat värikoodinsa. Luokkahuoneet ovat sisältä värikoodinsa mukaan sisustettuja. Ala-asteen luokat ovat nimetty opettajiensa mukaan (lukuun ottamatta 4A:ta). Koululla on myös oma pieni hiekkakenttä, joka jäädytetään talvisin. Suurin osa ulkoliikunnasta järjestetään muualla, yleisimpien paikkojen ollessa Nojanmaan koulu ja Kyrönniemen kenttä.

Luokkajako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koulussa on kaksi rinnakkaisluokkaa ala-asteella ja viisi tai kuusi yläasteella. Mertalan kouluun tulee oppilaita yläasteelle koulun oman ala-asteen lisäksi Nätkin, Nojanmaan, Moinsalmen ja Juvolan kouluista. Osa koulun luokista on musiikkiluokkia, joiden oppilaiden valinnaisaineiden määrä pienenee musiikkiin. Musiikkiluokalle pääsijät valitaan toisen luokan keväällä musiikin soveltuvuus-testillä. Pääsijät saavat itse valita haluavastko musiikkiluokalle. Musiikkiluokkia ei sekoiteta yläasteelle tultaessa, kuin muita luokkia. Musiikkiluokalta ei voi enää vaihtaa tavalliselle luokalle ja toisinpäin. Lukukaudeksi 2013-14 on suunniteltu Nätkin ja Nojanmaan kuutosluokkalaiset, siirrettävän Mertalaan.

Valinnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kolmannelle luokalle tultaessa oppilas valitsee, haluaako jatkaa käsitöitä kahdeksannelle luokalle asti teknisessä vai tekstiilissä. Kuudennella luokalla kuitenkin suoritetaan kahdentoista tunnin vaihtotyöskentely. Samaan aikaan valitaan myös haluaako oppilas aloittaa saksan kielen opiskelun, joka jatkuu yhdeksännelle luokalle asti. Valintoja ei voi muuttaa jälkikäteen. Ensimmäiset varsinaiset valinnaisaineet tulevat viidennellä luokalla. Tällöin oppilas saa valita muutaman kurssin noin kahdeksasta vaihtoehdosta. Yläasteella listassa on noin 20 kurssia. Osa kursseista kestää yhdeksännelle asti, osa vain muutaman jakson.

Taito- ja taideaineet yläasteella[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mikään aine ei lopu kokonaan seitsemännen luokan jälkeen. Lisäkursseja on mahdollista valita. Ohessa taulukko pakollisten kurssien kestoista.

Aine 7.luokka 8.luokka 9.luokka
Käsityöt 4 jaksoa 2 jaksoa 0 jaksoa
Kotitalous 4 jaksoa 0 jaksoa 2 jaksoa
Kuvataide 2 jaksoa 1 jakso 0 jaksoa
Musiikki 2 jaksoa 1 jakso 0 jaksoa
Liikunta 4 jaksoa 4 jaksoa 4 jaksoa

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]