Merikissat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Merikissat
Merikissa (Anarhichas lupus)
Merikissa (Anarhichas lupus)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Ahvenkalat Perciformes
Alalahko: Kivinilkkakalat Zoarcoidei
Heimo: Merikissat
Anarhichadidae
Bonaparte, 1846[1]
Suvut[2]
Katso myös

  Merikissat Wikispeciesissä
  Merikissat Commonsissa

Merikissat (Anarhichadidae) on ahvenkaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan Atlantin ja Tyynenmeren pohjoisosista.

Lajit ja anatomia

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merikissojen heimoon kuuluu kaksi sukua ja viisi lajia. Lajit ovat sinimerikissa (Anarhichas denticulatus), merikissa (A. lupus), täplämerikissa (A. minor), idänmerikissa (A. orientalis) ja rengasmerikissa (Anarrhichthys ocellatus). Heimon suurimmat lajit voivat saavuttaa 2,5 metrin pituuden. Ruumiinrakenteeltaan ne ovat vankkoja, ja erityisesti rengasmerikissan ruumis on pitkä. Pää on suurikokoinen ja leuat ja hampaat ovat kookkaat. Selkäevä on pitkä ja myös peräevä on pitkähkö. Pyrstöevä on kooltaan pieni. Merikissalajien rintaevät ovat suuret ja viuhkamaiset, ja vatsaevät puuttuvat. Merikissoilla ei ole uimarakkoa. Lajien suomut ovat pienikokoiset tai puuttuvat täysin.[2][3][4]

Levinneisyys ja elintavat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Merikissalajeja tavataan kylmistä vesistä Atlantin ja Tyynenmeren pohjoisosista. Ne elävät tyypillisesti rannikon läheisyydessä lähellä pohjaa. Kalojen ravintoa ovat kovakuoriset selkärangattomat eläimet, kuten merisiilit, simpukat ja meritähdet. Merikissanaaraiden mäti on suurikokoista, ja lajeilla on mahdollisesti sisäinen hedelmöitys.[2][3][4]

  1. Anarhichadidae itis.gov. Viitattu 26.4.2012. (englanniksi)
  2. a b c Nelson, Joseph S.: Fishes of the world, s. 399. Chichester: John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 26.03.2012). (englanniksi)
  3. a b Family Anarhichadidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 26.4.2012. (englanniksi)
  4. a b Valerie A. Kells & Kent Carpenter: A Field Guide to Coastal Fishes: From Maine to Texas, s. 51. JHU Press, 2011. ISBN 9780801898389. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 23.03.2011). (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.