Mere

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee nuijaa. Kauppaketjusta kertoo Mere (yritys)
Te Atiawa-heimon päällikkö Wiremu Kingi kädessään Mere pounamu. Maalannut Gottfried Lindauer vuonna 1915.

Mere tai mere pounamu oli maorien käyttämä yleensä pounamusta valmistettu nuija eli patu. Sitä käytettiin lähitaistelussa lyömä- ja pistoaseena. Niitä käytettiin myös johtajuuden merkkinä ja pidettiin arvokkaina perintöesineinä.[1] Mereä käytettiin vaihtelevasti nimityksenä maorien nuijatyypille yleensä tai pelkästään pounamusta valmistetulle nuijalle, josta käytettiin myös nimeä mere pounamu tai patu pounamu.[2] Pounamu on maorinkielinen nimitys jadelle, jota löydetään Uuden-Seelannin Eteläsaaresta.[3].

Valmistus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pounamusta valmistetut meret olivat maorien yhteisöissä arvokkaimpia pounamusta valmistettuja esineitä[4]. Meren valmistaminen saattoi kestää enemmän kuin sen omistajan eliniän. Tämä johtui pounamun kovuudesta, minkä takia sen työstäminen oli hankalaa. Terä tehtiin teräväksi nuijan kaikilta puolilta. Kahvaan tehtiin kaksi, kolme tai useampi ura ja sen pohjaan reikä rannelenkin alapuolelle. Terä valmistettiin hankaamalla. Pounamunpalasta työstettiin ensin nuijan suurpiirteiset linjat kvartsiittipaloilla. Tämän jälkeen sitä hiottiin hiekan ja veden avulla. Vesi ja hiekka -käsittelyn jälkeen viimeistelyhionta tehtiin hiekkakivellä, jolloin siihen saatiin sileä pinta.[2]

Käyttö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kataore-niminen mere pounamu. Tämän aseen koko on 42cm x 12cm.

Mereen liitettiin joskus sen kantajalleen aiheuttamaa rohkeus ja menestys taistelussa. Monet niistä siirtyivät sukupolvien ajan isältä pojalle. Mereä käytettiin sekä lyömä- että pistoaseena. Suosittu tekniikka oli kallonrikkova isku päähän.[2] Päässä tähdättiin ohimoon, tai vaihtoehtoisesti vastustajan kylkiluihin[1]. Iskut olivat enemmänkin leikkaavia tai pistäviä kuin kirvesmäisiä. Tämä johtui siitä, että näin aseen riski osua toiseen aseeseen pieneni ja samalla pieneni sen rikkoutumisen vaara.[4] Kun meren omistaja joutui vangiksi, hän saattoi pyytää vangitsijoitaan surmaamaan hänet omalla merellään, sillä kuolema tämän aseen iskusta saatettiin nähdä arvokkaampana kuin jonkin toisen.[2] Merejä saatettiin käyttää myös rauhanteossa. Esimerkkinä tapaus, jossa Ngāpuhi-heimo lahjoitti Hine-nui-o-te-paua-nimisen meren Ngāti Pāoa -heimolle. Se annettiin myöhemmin kuvernööri George Greylle maorien halutessa osoittaa rauhantahtoaan eurooppalaisten kanssa.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Mere Pounamu Ministry for Culture and Heritage. Viitattu 24.11.2010. (englanniksi)
  2. a b c d Makereti: The Old time Maori - VII Weapons New Zealand Texts Collection. Viitattu 24.11.2010. (englanniksi)
  3. Basil Keane: Pounamu – several names Te Ara - the Encyclopedia of New Zealand. Viitattu 24.11.2010. (englanniksi)
  4. a b Basil Keane: Pounamu – jade or greenstone - Symbols of chieftainship Te Ara - the Encyclopedia of New Zealand. Viitattu 24.11.2010. (englanniksi)
  5. Basil Keane: Pounamu – jade or greenstone - Pounamu and peace-making Te Ara - the Encyclopedia of New Zealand. Viitattu 24.11.2010.