Melvil Dewey

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Melvil Dewey

Melville Louis Kossuth (Melvil) Dewey (10. joulukuuta 185126. joulukuuta 1931) oli kirja-aineiston luokittelun pioneeri, joka loi Deweyn luokittelun.

Dewey syntyi Adams Centerissä New Yorkissa Yhdysvalloissa. Hän opiskeli Amherstin yliopistossa ja valmistui vuonna 1874. Työskennellessään avustajana Amherstin kirjastossa vuosina 1874–1877 Dewey kehitti luokittelujärjestelmänsä.

Dewey muutti Bostoniin ja perusti The Library Journal -lehden, josta tuli tärkeä vaikuttaja kirjastojen kehittämisessä ja niiden hallinnossa. Dewey oli myös perustamassa Yhdysvaltain kirjastoyhdistystä ALA:ta vuonna 1876.

Vuonna 1883 Deweystä tuli Columbian yliopiston kirjastonhoitaja, ja seuraavana vuonna hän perusti Columbia School of Library Economyn. Se oli ensimmäinen kirjastovirkailijoiden koulutusta varten perustettu koulu ja siitä tuli erittäin suosittu. Vuonna 1890 koulu siirrettiin Albanyyn New Yorkin osavaltioon, missä koulun nimeksi tuli New York State Library School. Dewey toimi koulun johtajana vuosina 1888–1906. Hän uudisti voimakkaasti New Yorkin osavaltion kirjastoa.

Myöhemmin elämässään Dewey kiinnostui englannin kielen ortografian uudistamisesta. Hän ajoi asiaa ja vaihtoi etunimensä aikuisena ”Melvillestä” yksinkertaisemmaksi muotoon ”Melvil”. Hän myös kirjoitti osan elämästään sukunimensä muodossa ”Dui”.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Rider, Fremont: Melvil Dewey. Chicago: American Library Assaociation, 1944.