Medakat

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Medakat
Medaka (Oryzias latipes)
Medaka (Oryzias latipes)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Nokkakalat Beloniformes
Heimo: Medakat
Adrianichthyidae
Weber, 1913
Suvut[1]
  • Adrianichthys
  • Horaichthys
  • Oryzias
  • Xenopoecilus
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Medakat Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Medakat Commonsissa

Medakat (Adrianichthyidae) on nokkakalohin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan makiesta vesistä Aasiasta. Eräitä medakalajeja pidetään akvaarioissa.

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Medakojen heimoon kuuluu 4 sukua ja 28 lajia. Heimo jaetaan 3 alaheimoon, jotka ovat nokkamedakat (Adrianichthyinae), lasimedakat (Horaichthyinae) ja medakat (Oryziinae). Aikaisemmin näiden alaheimojen katsottiin olevan omat heimonsa. Kooltaan heimon kalat ovat pieniä tai keskikokoisia. Suurimmat medakalajit voivat saavuttaa 18–20 cm:n pituuden, mutta useimmat lajit ovat sukukypsiä jo noin 3 cm:n pituisina. Tyypillisiä piirteitä ovat pieni suu, kookkaat silmät, ruumiin takaosassa, lähellä pyrstöä sijaitseva selkäevä ja kylkiviivan puuttuminen. Nokkamedakojen alaheimon lajeilla leuat ovat pidentyneet. Väriltään medakat ovat tyypillisesti hopeavärisiä ja pienimmät lajit lähes läpikuultavia. Keskiruumiissa kulkee usein tummempi juova.[1][2][3]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Medakalajeja tavataan Intiasta Japaniin ulottuvalta alueelta ja Malaijien saaristosta. Ne ovat pääasiassa makean veden lajeja, mutta niitä tavataan myös murtovesistä, kuten suistoista ja magrovea kasvavilta alueilta. Heimon kalat liikkuvat tyypillisesti parvissa ja niiden ravintoa ovat vesihyönteiset ja hyönteisten toukat sekä pienet äyriäiset ja nilviäiset. Osalla lajeista on sisäinen hedelmöitys ja naaraat kutevat hedelmöittyneitä munia.[1][2][3] Eräitä lajeja, kuten medakaa (Oryzias latipes) pidetään akvaariokaloina.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Nelson, Joseph S.: Fishes of the world, s. 276. Chichester: John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 26.01.2013). (englanniksi)
  2. a b Family Adrianichthyidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 24.1.2013. (englanniksi)
  3. a b Family Adrianichthyidae (PDF) FAO. Viitattu 26.01.2013. (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.