Meccano

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Uudenaikainen sähkömoottorilla varustettu malli sarjasta Meccano motion system 50 vuodelta 2005

Meccano on rakentelusarja, jonka osat – liuskat, levyt, pyörät ja hammaspyörät – ovat enimmäkseen metallia. Osat yhdistetään toisiinsa pienillä koneruuveilla ja muttereilla, joten rakennelmat voidaan helposti purkaa. Meccano-osista voidaan rakennella kestäviä ja toimivia malleja ja laitteita.

Meccanon kehitti Frank Hornby Englannissa vuonna 1901 ja sitä valmisti englantilainen Meccano Ltd vuosina 1908–1980. Nykyään rakennussarjaa valmistetaan Ranskassa ja Kiinassa.

Ensimmäiset Meccanot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Liverpoolilainen Frank Hornby keksi ja patentoi 1901 uuden lelun nimeltä ”Mechanics Made Easy” (”helppoa mekaniikkaa”). Se oli rakennussarja, joka koostui rei’itetyistä metalliliuskoista, -levyistä ja -palkeista. Lisäksi siihen kuului pyöriä, hihna- ja hammaspyöriä sekä akseleita liikkeen aikaansaamiseksi. Sarjan kokoamiseen tarvittiin ruuvimeisseli ja kiintoavain. ”Mechanics Made Easy” oli paitsi leikkikalu, myös mekaniikan periaatteiden, kuten vipujen ja välitysten, opetusväline.

Varhaisia Meccanon rakennusosia.

Ensimmäiset sarjat olivat jokseenkin karkeatekoisia, liuskat olivat tinapäällysteisiä, eräänlaista läkkipeltiä, eivätkä ne olleet kovin tukevia. Vuoteen 1907 mennessä laatu oli kuitenkin jo parantunut: osat olivat teräksestä valmistettuja, kulmista pyöristettyjä ja tukevampia. Pyörät ja hammaspyörät valmistettiin messingistä koneistamalla.

Aluksi Hornby tilasi rakennussarjojen osia ulkopuolisilta valmistajilta, mutta kun kysyntä kasvoi, hän perusti Liverpooliin oman tehtaan. Sarjan nimi muuntui muotoon Meccano, jonka arvellaan tulevan ilmaisusta ”Make and Know” (vapaasti suomentaen ”opi tekemällä”). Meccano rekisteröitiin tavaramerkkinä 1907 ja vuonna 1908 Hornby perusti Meccano Ltd -yrityksen. Liverpoolin tehdas perustettiin 1914 ja tuotantoa oli myöhemmin myös Ranskassa, Espanjassa ja Argentiinassa Liverpoolin säilyessä yrityksen pääpaikkana.

Kukoistusaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1930-luvun keskivaiheilla Meccanon seitsemän numeroitua sarjaa (1–7) korvattiin kirjainsymbolein nimetyillä kymmenellä sarjalla A–H sekä K–L. 1937 otettiin uudelleen käyttöön numerointi 1–10. Suurin sarjoista oli n:o 10 eli aikaisempi L, vaikkakin supistettuna. Sarja 10 säilyi vuoteen 1992 asti. Täydennyssarjojen tunnukset olivat 1A:sta 9A:han, siten, että esimerkiksi sarjalla 6A sarja 6 täydentyi sarjaksi 7. Lisäksi Meccano Ltd toimitti myös yksittäisiä osia korvaamaan sarjoista hävinneitä.

Toinen maailmansota sekä Korean sota 1950 katkaisivat tuotannon Englannissa; edellinen siksi, että tehdas tarvittiin tuottamaan sotatarvikkeita ja jälkimmäinen metallipulan vuoksi. 1950-luvun puolivälissä tuotanto palasi normaaliksi ja sarjoja täydennettiin uusilla osilla.

Vuonna 1955 käytössä olivat sarjat 00, 0 ja 1-10[1]. Sarjoja 00–3 saattoi hankkia keräämällä paperia. Vuonna 1961 oli edellisten lisäksi tarjolla sarjat Mechanisms Outfit ja Gears Outfit ’B’.[2]

Vuonna 1962 uusittiin sarjojen muotoa. Ohjekirjat muuttuivat erikielisistä kirjallisista ohjeista yksityiskohtaisiksi piirroksiksi, jolloin sama ohjekirja toimi eri maissa. Uusia osia lisättiin, muun muassa muoviset taipuisat levyt. Sarja 00 katosi ja jäljellä oli 0–10, Mechanisms ja Gears.[3][4]

Takaiskuja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meccano Ltd ajautui 1960-luvun lopulla taloudellisiin vaikeuksiin ja Lines Bros Ltd osti sen 1964. Sarjan osien väritystä muutettiin: päävärit olivat keltainen ja musta, koska näitä käytettiin laajalti työkoneissa. Vuonna 1970 esiteltiin sähkökäyttöiset osat ja musta väri vaihdettiin siniseen. Sarjojen määrää vähennettiin, kun vanha sarja 9 poistui tuotannosta. Vanhat numerot 0–8 korvattiin numeroilla 1–9. Laajin sarja 10 säilyi ennallaan. Lisäksi valikoimaan tulivat Army Multikit, Highway Multikit, Plastic Meccano, Pocket Meccano ja kaksi Clock Kit -sarjaa[5].

Lines Brothers lopetti toimintansa 1971 ja Meccano Ltd siirtyi Airfix Industriesille. Vuonna 1978 sarjojen määrää vähennettiin: sarjojen 2–8 tilalle tuli kuusi uutta sarjaa, tunnuksiltaan A sekä 1–5. Sarjat 9 ja 10 säilyivät jokseenkin ennallaan. Airfixin joutuessa puolestaan talousvaikeuksiin Meccanojen valmistus Englannissa loppui vuonna 1980, mutta jatkui Ranskassa yhdysvaltalaisen leluvalmistajan, General Millsin omistuksessa.

Uusi Meccano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Meccanoista valmistettu höyryveturin pienoismalli.

General Mills osti loput Meccano Ltd UK:sta 1981 ja saavutti täyden vallan Meccanossa. Kaikki vanhat sarjat poistettiin tuotannosta ja luotiin uusi Meccano Junior, jossa oli runsaasti muovisia osia ja rakennettavien mallien koko pieneni. Alkuperäinen yhteys mekaniikan oppimiseen katkesi ja tuossa vaiheessa uusi Meccano oli enää pelkkä lelu.

General Mills siirtyi ranskalaisen Marc Rebibon omistukseen 1985 ja jälleen tuolloiset Meccano-sarjat poistettiin tuotannosta. Meccano Junior korvattiin uusilla Meccano Premier -sarjoilla ja kuusinopeuksinen sähkömoottori esiteltiin Motor-sarjoissa. Asiakkaiden vaatimuksesta vanhat sarjat 5–10 palautettiin uudelleen tuotantoon.

Yrityskaupat jatkuivat 1989, jolloin Rebibo myi Meccanon Francois Duvauchellelle. Galvanoitua terästä olleet ruuvit palautettiin pronssisiksi ja muovinen Plastic Meccano Junior tuli jälleen tuotanto-ohjelmaan. Nuorempia käyttäjiä ajatellen luotiin teemasarjoja, kuten maatalouteen ja avaruuteen liittyvät sarjat. Vanhat sarjat 5–10 säilyivät tuotannossa vuoteen 1992 asti.

Vuonna 1994 esiteltiin lisää teemasarjoja ja Plastic Meccano Systemiin lanseerattiin vauhtipyörämoottori. Infrapunaohjauslaitteet tulivat Action Control -sarjaan vuonna 1996. Vuonna 1999 esiteltiin kokonaan uusi Motion System, joka muutti Meccanon ulkonäön täydellisesti. Kokonaisuuteen kuului kuusi yhden mallin sarjaa, kaksi viisi mallia mahdollistavaa sarjaa ja viisi kokonaan uutta sarjaa, jotka numeroitiin kymmenen välein 10–50. Näistä sarjat 20–50 ovat moottoroituja. Suuri ulkonäkömuutos oli, että jokaisella sarjalla on oma väriskaalansa.

Vuonna 2000 tapahtui jälleen omistajanvaihdos, kun japanilainen leluvalmistaja Nikko osti Meccanon. Uusia sarjoja, kuten Crazy Inventors ja Future Master julkistettiin. Meccanot valmistetaan Ranskassa ja Kiinassa.

Nykyinen Meccano poikkeaa hyvin paljon 1930- ja 1950-luvuilla valmistetustalähde?. Perinteiden vaalijat eivät hyväksykenen mukaan? nykyisiä Ranskassa ja Kiinassa valmistettuja sarjoja useista syistä: osat ovat ohuempaa metallia tai jopa muovia ja pultit on valmistettu kuusikulmaisesta galvanoidusta teräksestä. Uudet erikoisosat, kuten muoviset pyörästöt, sähkömoottorit ja niiden paristokotelot eivät kuulu perinteiseen Meccanoonlähde?. Alkuperäinen puolen tuuman reikäväli ja 5/32 tuuman kierteet ovat säilyneet vuosikymmenten ja niiden kuluessa tapahtuneiden muutosten yli.

Vuonna 2013 tarjolla on[6]

  • Evolution-sarja
  • Multimodels-sarja
  • Turbo-sarja

Multimodels-sarjaa on saatavilla myös Suomessa[7]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Instruktion för bygglåda Nr. 2. Meccano Ltd, 1955. (ruotsiksi)
  2. Meccano The Thrill of Build-It-Yourself. Meccano Ltd, 1961. (englanniksi)
  3. The New Meccano. Meccano Ltd, 1962. (englanniksi)
  4. Contents of Meccano Outfits 1962. Meccano Ltd, 1962. (englanniksi)
  5. Meccano sarjat ja uutuudet 1973. Ky Lelumyynti, 1973.
  6. [www.meccano.com Meccano nettisivut] Viitattu 7.12.2013.
  7. Teknikmagasinet. Uusi kuvasto, joulukuu 2013.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Meccano.