Maurice Halbwachs

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maurice Halbwachs
Henkilötiedot
Syntynyt11. maaliskuuta 1877
Reims, Ranska
Kuollut16. maaliskuuta 1945 (68 vuotta)
Buchenwald
Kansalaisuus ranskalainen
Koulutus ja ura
Tutkinnot École normale supérieure
Tutkimusalue sosiologia

Louis Maurice Halbwachs (11. maaliskuuta 1877 Reims, Ranska16. maaliskuuta 1945 Buchenwald)[1] oli ranskalainen filosofi ja sosiologi, joka on luonut käsitteen kollektiivinen muisti.

Halbwachs opiskeli École Normale Supérieuressa. Hän opiskeli filosofiaa Henri Bergsonin oppilaana ja sai tältä hyvin paljon vaikutteita. Myöhemmin hän jatkoi opintojaan Saksassa Göttingenin yliopistossa ja luetteloi Leibnizin tuotantoa. Palattuaan Ranskaan hän tutustui Émile Durkheimiin ja kiinnostui sosiologiasta. Hänestä tuli L'Année Sociologiquen toimittajakunnan jäsen, ja yhdessä François Simiandin kanssa hän vastasi tilastotieteen ja taloustieteen osastosta. Hän palasi 1909 Berliiniin opiskelemaan marxismia.

Ensimmäisen maailmansodan jälkeen hänestä tuli Strasbourgin yliopiston sosiologian ja pedagogiikan professori kymmeneksi vuodeksi, ja sen jälkeen hän siirtyi vierailevaksi professoriksi Chicagon yliopistoon, josta hänet kutsuttiin Sorbonneen 1935. Hän opetti sosiologiaa ja työskenteli Marcel Maussin kanssa, ja hän toimitti julkaisua Annales de Sociologie, joka oli L'Année Sociologiquen seuraaja. Vuonna 1944 hänelle myönnettiin Ranskan korkeimpiin kuuluva kunnianosoitus, tuoli Collège de Francessa. Saksan miehitettyä Pariisin Halbwachs pidätettiin, ja hän joutui Buchenwaldiin, jossa hän kuoli 1945 punatautiin.

  • La mémoire collective, Paris, Presses Universitaires de France, 1950
  1. Halbwachs, Maurice, Bibliotheque nationale de France, päivitetty 12.6.2023, viitattu 29.8.2023 (ranskaksi)

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Maurice Halbwachs