Matti Manneri

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Matti Kalevi Manneri (26. maaliskuuta 193517. syyskuuta 2013 Tuusula) oli Hankkijan varatoimitusjohtaja ja Hankkijan Maatilapalvelun johtaja. Hänen alaisuudessaan toimi noin 1.700 henkilöä Hankkijan oman teollisuuden sekä maataloustarvikkeiden tukku- ja vähittäiskaupan aloilla. Mannerin johtama yksikkö hoiti mm. noin 1/3 koko Suomen viljakaupasta.

Mannerin johdolla rakennettiin ja organisoitiin Hankkijalle 1970-luvun puolivälin jälkeen viljan keräilyverkosto, joka käsitti 155 paikkakunnalla yhteensä noin 220 milj. kg viljan varastotilaa. Niin ikään hänen johdollaan Hankkija rakensi lähes koko rehuteollisuutensa uudelleen 1970-luvun loppupuolella ja siirtyi 1980-luvun alussa kokonaan uudelle teollisuuden alalle öljykasvien siementen puristustoiminnan piirissä.

Matti Manneri kuului Valtion Viljavaraston johtokuntaan ja oli MTK:n viljavaliokunnan asiantuntijajäsenenä. Hän toimi maatalouden alalla myös puolustustaloudellisen suunnittelukeskuksen kansanhuoltojaoston elintarviketoimikunnassa sekä kasvinviljelytuotetyövaliokunnassa. Vuonna 1978 hän sai Suomen Valkoisen Ruusun 1 luokan Ritarimerkin ansioistaan maanpuolustuksen parissa. Lisäksi Manneri toimi lukuisissa muissa luottamustoimissa mm. Intercoopin (International Agricultural Society) ja Suomen eläinlääketieteen säätiön sekä Osuustoiminnan tutkimus- sekä Kemiantutkimussäätiön hallituksissa. Tuottajain Rypsi ja Satoturve Osakeyhtiöissä hän oli hallituksien puheenjohtajana. Tunnustuksina ansioistaan Mannerille on myönnetty mm. Hopeinen Gebhard -mitali 1980 ja MTK:n kultainen ansiomerkki 1985. Manneri jäi eläkkeelle Hankkijalta 1986. Eläkeiällään Matti Manneri kiinnostui pankkialan osuustoiminnasta ja hänet valittiin Keski-Uudenmaan Osuuspankin johtokunnan puheenjohtajaksi. Koko elämänsä ajan hän myös viljeli omaa kotitilaansa Tuusulassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Häikiö, M. 1997: Satoa ja katoa Hankkijan saralla, Hankkijan ja Noveran historia 1955-1992. - Kirjayhtymä Oy, Tammer-Paino Oy, Tampere, 400 s.
  • Järvi, J. 1986: Yhteenvetoa Matti Mannerin toiminnasta Hankkijassa, Keskusosuusliike Hankkija, Helsinki, 3 s.
  • Korpela-Kosonen, K. (toim.) 2010: Agronomiliiton matrikkeli. - Agronomiliitto, Bookwell Oy, Porvoo, ss.364-365
  • Maunula, T., Jäntti, A. & Manneri M. 1965: Maataloustavarakauppa. - Kirjayhtymä, Yhteiskirjapaino Oy, Helsinki, 302 s.
  • Wade, W.A., Whiteside, R., Carr, J. & Bricault, G. 1987: The International Corporate 1000, A Directory of Who Runs The World's 1000 Leading Corporations. - Graham & Trotman Limited Kluwer Academic Publishers Group, London