Matrox

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matrox Electronic Systems Ltd
Toimiala elektroniikkateollisuus
Tuotteet tietokonetekniikka, oheislaitteet, näytönohjain
Matroxin valmistama näytönohjain

Matrox Electronic Systems Ltd on kanadalainen yritys, jonka päämaja sijaitsee Dorvalissa, Quebecissa. Yritys valmistaa mm. PC-tietokoneisiin soveltuvia näytönohjaimia sekä videoeditointikortteja. Muita tuotteita ovat mm. konenäköön, laaduntarkkailuun ja turvatekniikkaan liittyvät kamerat ja kuvankaappaustuotteet. Yrityksen nimi Matrox on johdettu sen perustajien sukunimistä (Lorne Trottier ja Branko Matic).

Matrox Graphics on erikoistunut näytönohjaimiin, joihin voi liittää useamman kuin yhden monitorin samanaikaisesti. Matroxin näytönohjainten päämarkkina-alueet koostuvat seuraavista osa-alueista: 2D, 3D, video- ja kuvankäsittely, tiede ja tutkimus, sairaala ja terveydenhuolto, pörssi ja sijoitustoiminta. Matrox suunnittelee ja valmistaa kaikki näytönohjaimensa itse, eikä myy grafiikkapiirejään muille korttivalmistajille.

1990-luvulla, Matrox Millennium -näytönohjaimet huomattiin niiden erinomaisen 2D-nopeuden ja kuvanlaatunsa vuoksi. Vuonna 1999 Matrox julkaisi Millennium G400 -korttinsa, joka ensimmäistä kertaa mahdollisti kuluttajille kahden monitorin käytön. Tuolloin myös kortin 3D-pelinopeus oli vertailukelpoinen kilpailijoiden näytönohjaimiin verrattuna. Vuonna 2002 Matrox toi markkinoille Parhelia -korttinsa, joka ensimmäistä kertaa mahdollisti kuluttajille jopa kolmen monitorin käytön samanaikaisesti. Parhelian 3D-pelinopeus oli kuitenkin useille pettymys, joten Matrox Surround Gaming (pelaaminen kolmella näytöllä) jäi vain pienen käyttäjäkunnan huviksi. Vasta vuonna 2006 Surround Gaming on saanut laajempaakin suosiota, sillä Matroxin keväällä 2006 julkaisema Matrox TripleHead2Go mahdollistaa kolmen monitorin käytön myös ATIn ja NVIDIAn näytönohjaimilla.

Sittemmin Matroxin on ollut vaikeaa pitää entistä asemaansa näytönohjainvalmistajien joukossa, sillä sen valmistamat tuotteet ovat vähitellen jääneet yhä enemmän jälkeen kilpailijoistaan, niin 3D-suorituskyvyn kuin myös markkinaosuudenkin kannalta. Tämän vuoksi Matrox on siirtänyt painopistettään pois 3D-pelinäytönohjaimista kohti pieniä erikoismarkkinoita. Viime vuosinamilloin? Matroxin markkinaosuus kaikista myydyistä näytönohjainpiireistä (mukaan lukien emolevyille integroidut piirit) on ollut alle yhden prosentin.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]