Matosammakot

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Matosammakot
Matosammakko San Antonion eläintarhassa
Matosammakko San Antonion eläintarhassa
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Sammakkoeläimet Amphibia
Lahko: Matosammakot
Apoda
Müller, 1832[1]
Matosammakoiden levinneisyys.
Matosammakoiden levinneisyys.
Katso myös

  Matosammakot Wikispeciesissä
  Matosammakot Commonsissa

Matosammakot (Gymnophiona tai Apoda) on yksi sammakkoeläinten lahkoista. Lahkoon kuuluu kymmenen heimoa ja 208 lajia.[1] Lahkon lajeilta puuttuvat raajat, minkä vuoksi niitä pidettiin aluksi käärmeinä. Matosammakkojen etu- ja takaruumiit ovat yleensä suunnilleen samannäköiset ja niiden ruumis on tasapaksu. Iho on paljas tai siinä on pyöreitä sarveissuomuja.

Matosammakot elävät Keski- ja Etelä-Amerikassa, Afrikassa ja osassa Aasiaa.[2]

Eräät lajit elävät vedessä, mutta suurin osa tropiikin seutujen kuohkeassa mullassa. Naaras munii yleensä kuoppaan, josta se myös kaivaa käytävän lähimpään lammikkoon. Joidenkin lajien naaraat myös vartioivat pesäänsä, mutta läheskään kaikki eivät tee niin. Toukkien kuoriutuessa ne siirtyvät käytävää pitkin lammikkoon.

Heimot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matosammakot jaetaan kymmeneen heimoon:[1]

Yksittäisten matosammakkolajien lukumäärä on epävarma, sillä monet lajit on kuvattu yhden ainoan yksilön perusteella. Tiedon karttuessa nyt erillisinä pidettyjä lajeja jouduttaneen yhdistämään. Koska matosammakot elävät piilottelevaa elämää, kokonaan uusia lajeja kuitenkin löytynee vielä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Frost, Darrel R.: Gymnophiona Müller, 1832 Amphibian Species of the World: an Online Reference. Version 6.0. 2018. New York, USA: American Museum of Natural History. Viitattu 13.6.2018. (englanniksi)
  2. Cheshire, Gerard: Tiikeri ja gaviaali: Eläinsanakirja, s. 145. Suomentanut Hyrkkö, Sakari. Helsinki: WSOY, 2007. ISBN 978-951-0-32614-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.