Match show

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
AKC Fall Dog Show 2013 (9867216604).jpg

Match show on leikkimielinen koiranäyttely, johon tavallisista näyttelyistä poiketen voivat osallistua kaikenikäiset ja -rotuiset eläimet, myös sekarotuiset.

Match show’ssa koirat jaetaan kilpaluokkiin iän, koon, näyttelykokemuksen tai esittäjän iän perusteella. Näyttelyssä on useimmiten luokat niin isoille koirille (yli 40 cm), pienille koirille (alle 40 cm) sekä pienille pennuille (alle 40 cm) ja isoille pennuille (yli 40 cm). Usein järjestetään myös veteraaniluokka, Junior Handler -kilpailu ja lapsi ja lelukoira -kilpailu.

Tuomari arvostelee koirat kehässä pareittain. Parempi koira saa punaisen nauhan ja toiseksi tullut sinisen. Kun koirat on jaettu punaisen ja sinisen nauhan saaneisiin, ne arvostellaan yhdessä, ensin siniset ja sitten punaiset. Sekä sinisen että punaisen nauhan saaneista tuomari sijoittaa n. 4-5 mielestään parasta koiraa, jotka palkitaan.

Match show’ssa koiria ei arvostella rotumääritelmien mukaan, sillä se on sekarotuisten kohdalla mahdotonta. Arvostelut perustuvat yleensä eläimen kuntoon ja käyttäytymiseen sekä esittäjän ja eläimen väliseen yhteistyöhön. Arvostelut ovat usein tuomarin oman mieltymyksen mukaisia. Virallisia arvostelusääntöjä ei ole, joten arvosteluperusteet saattavat vaihdella paljonkin.

Match show't antavat hyvän mahdollisuuden harjoittaa omistajan ja koiran välistä yhteistyötä ja ovat hyvä paikka myös koiranpennun sosiaalistamiseksi.

Ilmoittautuminen tapahtuu yleensä etukäteen tai paikan päällä.

Koirat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa ei ole 1.1.2001 jälkeen saanut osallistua typistetyllä koirilla match show’hun kuten muihinkaan koirakilpailuihin. Koirien on myös oltava rokotettuja. Rokotusten on oltava kunnossa viimeistään kolme viikkoa ennen tapahtumaan osallistumista, ja jos jokin rokotus puuttuu, koira ei pääse osallistumaan, joten rokotustodistus on otettava mukaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]