Mascarenotus grucheti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mascarenotus grucheti
Uhanalaisuusluokitus

Hävinnyt [1]

Hävinnyt

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Eukaryootit Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Pöllölinnut Strigiformes
Heimo: Pöllöt Strigidae
Suku: Mascarenotus
Laji: grucheti
Kaksiosainen nimi

Mascarenotus grucheti
Mourer-Chauviré, Bour, Moutou & Ribes, 1994[1]

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Mascarenotus grucheti Wikispeciesissä

Mascarenotus grucheti on ollut pieni pöllö, jonka elinalue oli Maskareenien saari Réunion[1], mutta se on kuollut sukupuuttoon todennäköisesti pian sen jälkeen kun saari 1600-luvun alussa asuttiin[1] ennen kuin eläviä lintuja on kuvattu. Se tunnetaan vain subfossiilisina luina. Se kuuluu sukuun Mascarenotus ja on todennäköisesti hyvin samannäköinen ja -kokoinen kuin sarvipöllö, mutta jalat ovat paljaat. Mascarenotus-pöllöt ovat kuitenkin läheisintä sukua pöllösille. Sillä oli pitkät jalat, ja se ei ehkä ollut kovin lentokykyinen. Sen ravintoa ovat todennäköisesti olleet pikkulinnut.

Linnusta ei ole aikalaismainintoja, ja se on ollut joko hyvin piilossa elävä tai se on kuollut sukupuuttoon ennen sukulaisiaan. Se ei sisälly siihen kattavaan luetteloon paikallisista eläimistä, jonka Dubois teki 1671–1672. Tuolloin ainoita saarelle tuotuja saalistavia eläimiä olivat siat.

Sen häviäminen on todennäköisesti johtunut metsien hävittämisestä ja saarelle tuoduista saalistajista.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Mourer-Chauviré, Cécile; Bour, Roger; Moutou, François & Ribes, Sonia (1994): Mascarenotus nov. gen. (Aves, Strigiformes), genre endémique éteint des Mascareignes et M. grucheti n. sp., espèce éteinte de La Réunion. C. R. Acad. Sci. Paris sér. II 318: 1699-1706.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e BirdLife International: Mascarenotus grucheti IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.2. 2012. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 17.5.2014. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]