Mary Celeste

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Mary Celeste (silloinen Amazon), 1861

Mary Celeste (myös Maria Celeste tai Marie Celeste) oli brigantiini, joka löydettiin hylättynä Portugalin rannikolta 1872. Miehistön katoamisen syy on edelleen selvittämättä, vaikka tutkimus on nykyaikaisen tekniikan ansiosta edennyt ja monia vaihtoehtoja on saatu suljettua pois.[1]

Kohtalokas matka[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Marraskuun 7. päivänä 1872 Mary Celeste lähti purjehtimaan Staten Islandilta, New Yorkista Genovaan, Italiaan lastinaan 1 701 tynnyrillistä spriitä, joka oli siihen aikaan vaarallista kuljetettavaa. Seitsemänhenkisen miehistön ja päällikön lisäksi aluksella olivat myös päällikkö Benjamin Briggsin vaimo Sarah E. Briggs (os. Cobb) ja heidän kaksivuotias tyttärensä Sophia Matilda. Briggsien poika Arthur oli juuri aloittanut koulun ja jäi siksi kotiin muun perheen lähtiessä matkaan.[1]

Joulukuun 5. päivänä 1872 Dei Gratia -niminen alus huomasi Mary Celesten purjehtimassa täysin purjein Portugalin rannikon läheisyydessä kohti Gibraltarinsalmea. Dei Gratian päällikkö David Reed Morehouse tunsi Benjamin Briggsin. Dei Gratia oli lähtenyt New Yorkista seitsemän päivää Mary Celesten jälkeen, ja Mary Celesten olisi pitänyt olla jo perillä Genovassa. Sen sijaan alus kuitenkin liikkui epävakaasti ja kaikki ylösnostetut purjeet revenneinä vieläkin Atlantilla eikä vastannut Dei Gratian yhteydenottoyrityksiin. Tarkkailtuaan Mary Celesteä parin tunnin ajan päällikkö Morehouse tuli siihen tulokseen, että alus oli pulassa, ja lähetti perämies Oliver Deveaun ja kaksi merimiestä soutamaan sille.[1]

Saavuttuaan perille Mary Celestelle miehet huomasivat, että aluksen 10-henkinen miehistö oli kadonnut, vaikka alus oli pääosin hyvässä kunnossa. Se oli tosin kastunut sisältä, toinen pilssipumpuista oli purettu kannelle ja pilssissä oli 1,1 metriä vettä. Mikään ei kuitenkaan viitannut siihen, että Mary Celeste olisi jätetty uppoamisvaaran vuoksi. Aluksen ainoa pelastusvene oli selvästi ollut kiinnitettynä kannelle, mutta nyt se puuttui. Suuri osa miehistön henkilökohtaisista tavaroista oli jäljellä, mutta navigointilaitteet olivat kadonneet.

Dei Gratia kuljetti Mary Celesten Gibraltarille, jossa huomattiin, että lastina olleista 1 701 spriitynnyristä yhdeksän oli tyhjiä. Aluksella oli kuuden kuukauden ruoka- ja vesivarastot, ja kaikki laivan paperit lokikirjaa lukuun ottamatta puuttuivat. Viimeinen lokimerkintä oli tehty 25. marraskuuta[1] ja aluksen sijainti oli silloin ollut 160 kilometriä länteen Azoreiden eteläisimmältä saarelta, Santa Marialta.

Dei Gratian miehistö pyysi Mary Celesten pelastamisesta pelastuspalkkiota, mutta pitkään jatkuneessa oikeuskäsittelyssä ja tutkinnassa tuomari Frederick Solly Flood alkoi epäillä, että Dei Gratian miehistö oli jossain kohtaa pelannut hämärää peliä. Lopulta päällikkö Morehouse sai vain kuudesosan Mary Celesten ja lastin arvosta, mikä viittaa siihen, että tuomari edelleen uskoi Dei Gratian miehistön syyllistyneen laittomuuksiin. Asiaa ei kuitenkaan koskaan saatu todistettua suuntaan tai toiseen.[1]

Teorioita miehistön katoamisesta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kapteeni Benjamin Briggs

Kaikki Mary Celesten ylösnostetut purjeet olivat aluksen ajelehtiessa revenneet, mutta muuten alus oli löytöhetkellä hyväkuntoinen. Siksi vaikuttikin siltä, ettei miehistö ollut voinut poistua aluksesta ainakaan uppoamisvaaran vuoksi. Vaikutti siltä, että Mary Celesten miehistö oli poistunut pelastusveneeseen, mutta syytä ei koskaan saatu selville, vaikka asialle on yritetty keksiä monenlaisia selityksiä.

Katoamisen syyksi on spekuloitu muun muassa merirosvojen hyökkäystä, myrskyä ja ruoasta johtuvaa miehistön sairastumista. Ufokirjallisuudessa selitykseksi on tarjottu myös ulkoavaruuden olentojen toimia.

Miehistössä oli kolme saksalaista miestä, joista kaksi oli veljeksiä. Vaikka muiden miehistön jäsenten henkilökohtaisia tavaroita löydettiin Mary Celesteltä, saksalaisveljesten tavarat puuttuivat kokonaan. Tämä synnytti osaltaan teorian, että saksalaiset olivat murhanneet muun miehistön ja paenneet sitten pelastusveneellä Saksaan, jossa olivat piiloutuneet omaistensa luo. Tosiasiassa veljekset olivat aiemmin samana vuonna olleet haaksirikossa, jossa he olivat menettäneet kaikki tavaransa. Nyt he olivat palaamassa takaisin Saksaan perheidensä luokse. Heidän elämänsä tuntui olevan kunnossa, joten on epätodennäköistä, että he olisivat olleet tappajia.[1]

Laivan lastina olleen teollisuusspriin höyrystymistä on pidetty myös varteenotettavana selityksenä miehistön katoamiselle: sopivissa olosuhteissa sprii höyrystyy, minkä vuoksi miehistö olisi saattanut joutua jättämään laivan. Toisaalta lämpötila Azoreilla ei ollut ratkaisevasti korkeampi kuin lähtösatamassa New Yorkissa, joten kuumuudesta johtuva höyrystyminen tai räjähtäminen vaikuttaa epätodennäköiseltä.

Mary Celesten keulan molemmin puolin oli lähes identtiset, noin kahden metrin mittaiset vauriot, jotka olivat liian syviä johtuakseen vain normaalista höyrytettyjen lautojen sälöytymisestä. Syytä vaurioiden syntyyn ei ole saatu selvitettyä, ja koska ne näyttivät siltä kuin ne olisi tehty tahallisesti, vakuutuspetosta pidettiin mahdollisena. Tähän aikaan höyrylaivat olivat hiljalleen syrjäyttämässä purjelaivat, eikä ollut mitenkään epätavallista, että purjelaivoja vahingoitettiin tai upotettiin vakuutusrahojen saamiseksi.

Mary Celestellä oli lähtiessä ollut vain yksi kronometrilähde?, mikä oli poikkeuksellista. Laivoilla oli tavallisesti vähintään kolme kronometriä laitevian havaitsemiseksi. Mary Celeste poikkesi kurssiltaan ennen Azoreita väistääkseen myrskyn. Kurssin muutos ja viallinen kronografi olisivat voineet saada päällikön epävarmaksi laivan sijainnista.

Myös Dei Gratian miehistöä epäiltiin aikoinaan syylliseksi.

Miehistön kohtalo[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yhtäkään Mary Celesten miehistön jäsentä ei löydetty, ja on epätodennäköistä, että heidän katoamiseensa johtaneita tapahtumia koskaan saadaan selvitettyä varmasti. Alkuvuonna 1873 espanjalaiset kalastajat huomasivat merellä kaksi pientä lauttaa, joista toisella oli neljä ruumista ja toisella yksi ruumis, joka oli kääritty Amerikan lippuun. On esitetty ajatuksia siitä, että nämä viisi ruumista olisivat kuuluneet viidelle Mary Celesten miehistön jäsenelle, mutta ruumiit haudattiin ilman, että heidän henkilöllisyyttään selvitettiin varmasti.

Laivan aikajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 1861: Amazon valmistui Nova Scotia, Kanada
  • 1867: Ajettu rantaan myrskyssä Glace Bay, Nova Scotia
  • 1869: Pelastettu, korjattu ja myyty Yhdysvaltalaiselle omistajalle, uudeksi nimeksi Mary Celeste
  • 1872: Nosti purjeet välille New York - Genova, Italia on 7. marraskuuta
  • 1872: Viimeinen lokimerkintä 24. marraskuuta
  • 1872: Viimeinen merkintä kirjoitusalustassa (ship's slate) 25. marraskuuta
  • 1872: Laiva löydetään hylättynä 4. joulukuuta
  • 1885: Laiva rikkoutui riutalle 3. tammikuuta
  • 2001: Laivan jäänteiden uskotaan löytyneen Haitin edustalta

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Abandoned Ship: The Mary Celeste 2007. Smithsonian Magazine. Viitattu 24.10.2014.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]