Martin Mutschmann

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Mutschmann Adolf Hitlerin seurassa.

Martin Mutschmann (9. maaliskuuta 187914. helmikuuta 1947?) oli natsi ja Saksin valtion aluejohtaja (Gauleiter) toisen maailmansodan aikana Saksassa.

Hän oli syntynyt Hirschbergissä Saalen alueella Thüringenissä. Mutschmann muutti lapsena perheensä kanssa Plaueniin Saksiin. Hän opiskeli taloustiedettä ja avasi oman nauhatehtaan Plaueniin. Ensimmäisessä maailmansodassa hän palveli länsirintamalla vuoteen 1916, jolloin hänet vapautettiin palveluksesta lääketieteellisin perustein. Sodan jälkeen hän oli varhainen osallistuja anti-semiittiseen järjestöön nimeltään Schutz und Trutz Bund. Hän oli paikallisen kansallissosialistisen liikkeen perustajia Plauenissa ja teki henkilökohtaisesti lahjoituksia pääkaupungin natsipuolueelle. Mutschmann joutui pois nauhatehtailijan uraltaan suuren laman seurauksena, mutta hän lahjoitti rahaa muihin bisneksiin, ja sai nopeasti suosiota natsien keskuudessa.

Mutschmannista tuli Saksin Gauleiter 1925. Hän oli tässä virassaan toisen maailmansodan loppuun. Hänen poliittinen aktivisminsa keskittyi enemmän Saksin kuin koko Natsi-Saksan asioihin. Mutschmann oli intohimoisesti kiinnostunut saksilaisten taide-esineiden ja maalausten säilyttämisestä 30. tammikuuta 1933, natsien valtaannousun jälkeen, Mutschmann nimitettiin natsikuvernööriksi (Reichsstatthalter) Saksiin. Intohimoisena metsästäjänä hänen väitettiin olevan kiinnostuneempi harrastuksistaan kuin Saksin alueen hyvinvoinnista. Mutschmannia on syytetty siitä, ettei hän valmistanut Dresdenin kaupunkia sen hirveisiin pommituksiin 13.-15. helmikuuta 1945.

1. toukokuuta 1945, Mutschmann oli Dresdenissä. Saksin Gauleiterina hän julisti kaupunkiin suruajan Adolf Hitlerin tehtyä itsemurhan 30. huhtikuuta 1945. 5. toukokuuta Mutschmann antoi ymmärtää että suurimittainen Saksan hyökkäys itärintamalla oli käynnistymässä. Kaksi päivää myöhemmin puna-armeija vangitsi hänet kun hän yritti paeta.

Mutschmannin uskotaan kuolleen vankilassa Moskovassa 1947. Kuitenkin Albert Speerin mukaan, Mutschmann " . . . ajettiin melko kylmässä säässä alasti vaunuissa Dresdenin halki, ja sitten hakattiin kuoliaaksi."