Maria Anna Mozart

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
M. A. Mozart vuonna 1762.

Maria Anna Walburga Ignatia Mozart, lempinimeltään ”Nannerl”, (30. heinäkuuta 1751 Salzburg29. lokakuuta 1829 Salzburg) oli muusikko, joka tunnetaan parhaiten Wolfgang Amadeus Mozartin sisarena.

Leopold, Maria Anna ja Wolfgang Amadeus Mozart soittamassa yhdessä vuonna 1763.

Wolfgang Amadeuksen ja Nannerlin isä Leopold Mozart ryhtyi opettamaan Maria Annalle klaveerin soittoa tämän ollessa seitsenvuotias, ja Maria Anna menestyi opinnoissaan niin hyvin, että vuosina 17621773 perhe kiersi Euroopan hoveja ja suurkaupunkeja esittelemässä Mozartin sisaruksia lapsineroina.

Kun Nannerlin isä ei hyväksynyt avioitumista d’Ippoldin kanssa, Nannerl solmi 1784 järkiavioliiton 15 vuotta vanhemman Johann Baptist Franz von Berchtold zu Sonnenburgin kanssa ja luopui muusikon urasta. Pari muutti asumaan Johannin äidin kotitaloon St. Gilgeniin Johannin kahdesta edellisestä avioliitosta peräisin olleen viiden lapsen kanssa. Nannerl synnytti kolme lasta, joista yksi eli aikuiseksi. Elämänsä viimeiset viisi vuotta hän vietti sokeana Salzburgissa, jossa A Mozart Pilgrimage -kirjan tekijät Mary ja Vincent Novello haastattelivat häntä.

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.