Margareta Dume

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Margareta (Greta) Lambrektintytär Dume, syntymäaika tuntematon, kuollut 1410, oli ruotsalainen perijätär. Hänellä oli jokseenkin merkittävä rooli sisällissodassa, jonka laukaisi erimielisyydet hänen puolisonsa Bo Joninpoika Gripin perinnöstä vuonna 1386. Hän seurasi kuningas Albrekt Mecklenburgilaista sodassa kuningatar Margareetaa vastaan.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Greta kuului aateliseen saksalaiseen Dumen sukuun, joka asettui Suomeen noin vuonna 1362. Hänen sisariaan olivat Klaus, Gerhard, Henneke, Volrad ja Berthold Dume. Greta avioitui vuonna 1373 poliittisesti vaikutusvaltaisen drotsin Bo Joninpoika Gripin kanssa. Hänen veljensä Henneke oli miehen voutina Viipurissa.

Miehensä Bo Joninpojan kuoleman jälkeen vuonna 1386 Greta oli jätetty testamenissa suurimmaksi osaksi ilman osuutta hänen omaisuudestaan. Nimittämällä kuningas Albrektin holhoojaksi itselleen ja lapsilleen hän teki kuninkaasta etujensa valvojan, kun taistelut puhkesivat hänen miehensä valtavasta perinnöstä vuonna 1387. Kuninkaan kannattajat saattoivat siten esiintyä hänen edustajinaan konfliktissa ja heitä kutsuttiin hänen "avustajikseen". Hän sai vaikutusvaltaisen aseman hovissa: vuonna 1388 hän myötävaikutti muun muassa siihen, että eräs aatelin edustaja sai takaisin takavarikoidun omaisuutensa. Vuonna 1389 hän oleskeli vielä hovissa, mutta on sitten mennyt maanpakoon, luultavasti Mecklenburgiin. Hän oli naimisissa vuonna 1394 ritari Bengt Niklissonin kanssa sopiessaan erimielisyytensä kuningatar Margareetan kanssa. Hänen kannattajansa polttivat Loftan kirkon vuonna 1409, mikä mainitaan hänen testamentissaan.

Margareta Dume haudattiin Bo Joninpojan hautaan Vadstenan luostarikirkossa 13. helmikuuta 1410.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dume, släkt - Svenskt Biografiskt Lexikon www.nad.riksarkivet.se. Viitattu 16.1.2017.