Margareta Dume

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Margareta (Greta) Lambrektintytär Dume, syntymäaika tuntematon, kuollut 1410, oli ruotsin perillinen. Hänellä oli jokseenkin merkittävä rooli sisällissodassa, jonka laukaisi erimielisyydet hänen puolisonsa Bo Joninpoika Gripin perinnöstä vuonna 1386. Hän seurasi kuningas Albrekt Mecklenburgilaista sodassa kuningatar Margareetaa vastaan.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hän kuului aateliseen saksalaiseen Dumen sukuun, joka asettui Suomeen noin vuonna 1362. Hänen sisariaan olivat Klaus, Gerhard, Henneke, Volrad ja Berthold Dume. Greta avioitui vuonna 1373 poliittisesti vaikutusvaltaisen drotsin Bo Joninpoika Gripin kanssa. Hänen veljensä Henneke oli miehen voutina Viipurissa.

Gretalla oli poliittinen rooli Bo Joninpojan kuoleman jälkeen vuonna 1386. Miehensä testamenissa hänet oli jätetty suurimmaksi osaksi ilman osuutta hänen omaisuudestaan. Nimittäessään kuningas Albrektin holhoojaksi itselleen ja lapsilleen, hän teki kuninkaasta etujensa valvojan taistelujen puhjetessa hänen miehensä valtavasta perinnöstä vuonna 1387. Kuninkaan kannattajat saattoivat siten esiintyä hänen edustajinaan konfliktissa ja heitä kutsuttiin hänen "avustajikseen". Hän sai vaikutusvaltaisen aseman hovissa: vuonna 1388 myötävaikutti hän muun muassa siihen, että eräs aatelin edustaja sai takaisin takavarikoidun omaisuutensa. Vuonna 1389 hän oleskeli vielä hovissa, mutta on sitten mennyt maanpakoon, luultavasti Mecklenburgiin. Hän oli naimisissa vuonna 1394 ritari Bengt Niklissonin kanssa ja sopi erimielisyytensä kuningatar Margareetan kanssa. Hänen kannattajansa polttivat Loftan kirkon vuonna 1409, mikä mainitaan hänen testamentissaan.

Margareta Dume haudattiin Bo Joninpojan hautaan Vadstenan luostarikirkossa 13. helmikuuta 1410.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dume, släkt - Svenskt Biografiskt Lexikon www.nad.riksarkivet.se. Viitattu 16.1.2017.