Makukortti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Makukortti on tuote, joka on tarkoitettu tupakan maustamiseen[1]. Se on tupakka-askin kokoinen ja muotoinen, pahvin kaltaisesta aineesta tehty kortti, joka sisältää esimerkiksi mentolin makua[2][1]. Se sijoitetaan tupakka-askin sisälle[1][3]. Makukorttia pidetään suljetussa rasiassa ainakin tunnin ajan, jonka jälkeen maku on imeytynyt tuotteeseen[4].

Makukortit tuotiin markkinoille vuonna 2016, jolloin voimaan tuli maustetut savukkeet kieltävä laki[5]. Makukorttien kysyntä nousi, kun menthol-savukkeet kiellettiin[4]. Keväällä 2022 tupakkalaki kiristyi entisestään ja makukortit kiellettiin[1]. Sen jälkeen kaupat siirsivät makukortit leivontahyllyyn[1][2].

S-ryhmän päivittäistavarakaupan johtaja Sampo Päällysaho väittää, että kiellon jälkeen myynnissä olevat makukortit ovat eri tuotteita, ja ne on tarkoitettu kuivaelintarvikkeiden ja juomien maustamiseen[2]. Tuotteiden suomalaisen valmistajan mukaan kortit sopivat muun muassa leivontaan ja veden maustamiseen.[3] Esimerkkeinä annetaan myös kahvin, teen, kaakaon ja leivontajauhon maustaminen[4]. Kesko nimittää tuotteita "vedenmaustamiskorteiksi"[2]. Liottamalla kortista jää veteen hyvin mieto aromi[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]