Makrillihauet

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Makrillihauet
Makrillihauki (Scomberesox saurus)
Makrillihauki (Scomberesox saurus)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Nokkakalat Beloniformes
Heimo: Makrillihauet
Scomberesocidae
Müller, 1843
Suvut[1]
  • Cololabis
  • Scomberesox
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Makrillihauet Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Makrillihauet Commonsissa

Makrillihauet (Scomberesocidae) on nokkakaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan lämpimistä ja lauhkeista valtameristä.

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Varhaisimmat makrillihaukien heimoon kuuluvien lajien fossiilit on ajoitettu mioseenikaudelle. Nykyään heimoon kuuluu 2 sukua ja 4 lajia. Aikaisemmin kaikki lajit katsottiin kuuluvaksi omiin sukuihinsa. Ruumiinrakenteeltaan makrillihauet ovat pitkulaisia kaloja ja suurin laji makrillihauki (Scomberesox saurus) voi saavuttaa 45 cm:n pituuden. Tyypillisiä piirteitä heimon kaloille ovat nokkamaisiksi pidentyneet ylä- ja alaleuat ja ruumiin takaosassa, lähellä pyrstöä sijaitseva selkäevä ja peräevä. Näiden evien takana on useita pieniä eväkkeitä. Makrillihaukilajeilla ei ole uimarakkoa.[1][2][3]

Levinneisyys[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Makrillihaukilajeja tavataan Atlantista, osasta Intian valtamerta ja Tyynestämerestä. Niitä elää sekä trooppisissa että lauhkeissa vesissä. Eräät heimon lajit ovat kaupallisestikin merkittäviä ruokakaloja.[1][2][3] Näitä ovat makrillihauki ja saira (Cololabis saira)

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Nelson, Joseph S.: Fishes of the world, s. 282. Chichester: John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 02.02.2013). (englanniksi)
  2. a b Family Scomberesocidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 2.2.2013. (englanniksi)
  3. a b Michael Allaby: A dictionary of zoology, s. 482. Oxford University Press, 2009. ISBN 978-0199233410. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 02.02.2013). (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.