Majubavuoren taistelu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Majubavuoren taistelu
Osa Ensimmäistä buurisotaa
Kuva Majubavuoren taistelusta London News -lehdessä
Kuva Majubavuoren taistelusta London News -lehdessä
Päivämäärä:

27. helmikuuta 1881

Paikka:

Majubavuori, lähellä Volksrustia, nyk. KwaZulu-Natal, Etelä-Afrikka

Lopputulos:

Buurien voitto

Osapuolet

Flag of Transvaal.svg Transvaal

Flag of the United Kingdom.svg Iso-Britannia

Komentajat

Stephanus Roos, Danie Malan, Joachim Ferreira

Kenraalimajuri Sir George Pomeroy-Colley

Vahvuudet

400–500 miestä

405 jalkaväkeä

Tappiot

2 kaatunutta, 6 haavoittunutta

92 kaatunutta, 134 haavoittunutta, 59 vankia

Majubavuoren taistelu (lähellä Volksrustia, nykyisessä Etelä-Afrikassa) 27. helmikuuta 1881 oli taistelu ensimmäisessä buurisodassa. Se oli vaikuttava voitto buureille. Kenraalimajuri Sir George Pomeroy Colley miehitti joukoillaan Majubavuoren harjanteen epäselvistä syistä 26.–27. helmikuuta välisenä yönä. Buurit uskoivat brittien yrittävän koukata heidän asemansa selustaansa Laing’s Nekissä ja muodostivat pieniä hyökkäysryhmiä ajaakseen britit pois harjanteelta.

Taistelun kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääosa brittien 405 miehestä olivat 171 miestä 58. jalkaväkirykmentistä ja 141 miestä 92. Ylämaan rykmentistä. Buurit muodostivat nopeasti joukon iskuryhmiä sekalaisesta joukosta vapaaehtoisia Nicolas Smitin johdolla. Yhteensä ryhmiin kuului noin 450 miestä, ehkä enemmänkin.

Aamunkoittoon, kello 4.30 mennessä 92. Ylämaan rykmentti kattoi laajan alueen harjanteella ja pieni ryhmä miehiä oli miehittämässä Gordon's Knollin harjanteen oikealla puolella. Tähän aikaan kolme buurien iskuryhmää, vahvuudeltaan 100–200 miestä kukin, aloittivat hitaan etenemisen rinnettä ylös. Ryhmiä johtivat kenttäkornetti Stephanus Roos, komendantti D. J. K. Malan ja komendantti Joachim Ferreira. Koska buurit olivat huomattavasti parempia ja tarkempia ampujia kuin britit, pystyivät he pitämään britit suojassa harjanteen huipulla samalla kun iskuryhmät ylittivät avoimen maaston ja hyökkäsivät Gordon's Knollille, jossa kello 12.45 Ferreiran miehet avasivat kovan tulituksen paljastuneelle kukkulalle ja valtasivat sen. Seuraavan tunnin aikana buurit vyöryivät brittien linjojen yli ja ryhtyivät taistelemaan heitä vastaan pitkältä etäisyydeltä, välttäen lähitaistelua ja ampuen brittejä yksitellen kaukaa. Hämmennyksen ja suurien tappioiden keskellä Colley määräsi perääntymisen vain hetkeä ennen kuin hän itse tuli buurien ampumaksi. Loput brittien joukoista pakenivat alas mäen takarinnettä ja joutuivat harjannetta nyt miehittävien buurien kovaan tulitukseen.

Vaikkakin pieni kooltaan, oli tämä taistelu historiallisesti merkittävä kolmesta syystä:

Brittien tappiot taistelussa olivat 92 kuollutta (mukaan lukien Colley), 134 haavoittunutta ja 59 vankia. Hämmästyttävästi vain kaksi buuria kuoli ja kuusi muuta haavoittui, mikä osoitti brittien huonon ampumataidon sekä buurien taidon sulautua maastoon ja käyttää maastonvärisiä varusteitaan. Kahdesta kuolleesta buurista H. Bekker kuoli kentällä ja J. Groenewald kaksi päivää myöhemmin haavoihinsa.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]