Maedi-visna-virus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maedi-visna-virus
Virusten luokittelu
Ryhmä: ssRNA-RT virukset
Kunta: Virus
Heimo: Retrovirukset Retroviridae
Suku: Lentivirus

Maedi-visna-virus eli lampaan lentivirus (lyh. MVV) on retroviruksiin kuuluva lampailla esiintyvä virus, joka infektoi makrofagi-linjan soluja. Maedi-visna-viruksen genomi muodostuu positiivisäikeisestä yksijuosteisesta RNA-molekyylistä, kuten muillakin lentiviruksilla. Maedi-visna-virus voi tarttua eläimestä toiseen pisaratartuntana, mutta se voi siirtyä myös joko vapaina viruksina tai infektoituneiden solujen mukana maidon tai ternimaidon kautta toiseen eläimeen.

Maedi-visna-viruksen aiheuttama tauti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maedi-visna on lampaiden virustauti, josta on kaksi muotoa. Maedi on hitaasti etenevä keuhkotulehdus, joka aiheuttaa keuhkokudoksen kovettumista ja hengitysvaikeuksia. Visna on keskushermostoon, lähinnä isoihin aivoihin kohdistuva tautimuoto. Kumpikin sana on islantia, ja ensimmäinen tarkoittaa keuhkojen kovettumista, jälkimmäinen rypistymistä, jolla viitataan aivokalvojen kovettumiseen. Vaikka nimet ovat islantia, tauti ei ole alun perin lähtöisin Islannista, vaan islantilaisten lampaiden tartunta tuli Etelä-Afrikasta tuotujen karakull-lampaiden mukana 1920-luvulla. Englanniksi taudista käytetään myös nimeä Ovine progressive pneumonia. Tautiin ei ole hoitoa, vaan sairastuneet katraat hävitetään. Vastustustoimet vaihtelevat eri maissa tartuntatilanteen mukaan, mutta ainakin EU-maissa pyritään hävittämään tartunta.

Tauti etenee hitaasti ja oireita havaitaan vasta yleensä yli 2-3-vuotiailla eläimillä. Tautia ei ole Suomessa, mutta se aiheuttaa rajoituksia lampaiden maahantuonnille.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Heikki Sirkkola ja Susanna Tauriainen (toim.). Eläinten lääkintä ja hoito: Käsikirja eläintenhoitajille, Opetushallitus, 2009
  • EVIRA