Madhav Kumar Nepal

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Madhav Kumar Nepal

Madhav Kumar Nepal (s. 6. maaliskuuta 1953) on nepalilainen poliitikko, joka toimi Nepalin pääministerinä 25. toukokuuta 200930. kesäkuuta 2010. Hän erosi virastaan maan poliittisen ilmapiirin kiristyttyä[1].

Nepal toimi aiemmin Nepalin kommunistisen puolueen (yhdistynyt marxilais-leniniläinen) (CPN(UML) pääsihteerinä.

Viimeisissä vaaleissa 1999 sittemmin hajonnut kongressipuolue sai äänistä 37,3 % ja CPN(UML) 31,6 %. Nepal oli varapääministeri CPN(UML):n vähemmistöhallituksessa ja myöhemmin oppositiojohtajana. Nepal pidätettiin vuonna 2001 Koiralan hallituksen vastaisissa protesteissa. Myöhemmin hän yhdisti voimansa Koiralan kanssa kuningas Gyanendran otetta kaiken vallan maassa. Kesäkuussa 2003 kuningas pyrki kokoamaan hallituksen, jolloin Nepal oli viiden puolueen ehdokkaana pääministeriksi. Kuningas nimitti virkaan kuitenkin konservatiivisen ja kuningasmielisen Surya Bahadur Thapan. Nepal kehotti kuitenkin maolaisia pitämään yllä aselepoa neuvottelujen katketessa.

Kommunistinen puolue on monarkian vastainen ja Nepal on lausunut kuninkaasta tulevan tavallisen kansalaisen kun hänet valittiin uutta perustuslakia säätävään kokoukseen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Nepalin pääministeri erosi rauhan vuoksi 30.6.2010. MTV3. Viitattu 3.8.2015. [vanhentunut linkki]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]