Madde Kalda

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Madde Kalda
Magdalena Alavina
Henkilötiedot
Koko nimi Magdalena Kalda
Syntynyt23. elokuutajul. 1903
Põikma, Harjumaa
Kuollut6. huhtikuuta 1984
Väike-Maarja, Länsi-Virumaa
Kansalaisuus Viro
Ammatti kirjailija, kotiäiti
Kirjailija
Äidinkieliviro
Tuotannon kieliviro
Tyylilajit romaani
Aiheet Viron historia
Esikoisteos Vigalast Siberimaale
Pääteokset Seitse tähte taeva Sõelas
Palkinnot

Eduard Vilden kirjallisuuspalkinto 1982

Aiheesta muualla
Löydä lisää kirjailijoitaKirjallisuuden teemasivulta

Madde Kalda (o.s. Magdalena Alavina; 23. elokuutajul. 1903 Põikma, Harjumaa6. huhtikuuta 1984 Väike-Maarja, Länsi-Virumaa[1]) oli virolainen kirjailija.

Magdalena Alavinan vanhemmat olivat Jaan ja Ann Alavina. Hän opiskeli Hagerin seurakuntakoulussa vuoteen 1917 asti ja työskenteli sitten toimistotyöntekijänä paikallishallinnossa. Myöhemmin hän oli kuolemaansa asti kotiäitinä. Se keskeytyi vain kolmivuotiseen oleskeluun Tamseella Muhun saarella. Hänen puolisonsa vuodesta 1925 oli opettaja Johan Reinhold Kalda[1]. Hänen tyttärensä on kirjallisuudentutkija Maie Kalda.

Madde Kaldan romaanikäsikirjoitus Vigalast Siberimaale, joka jätettiin romaanikilpailuun vuonna 1978, sai erityispalkinnon. Se julkaistiin kolme vuotta myöhemmin lyhennettynä kirjana Seitse tähte taeva Sõelas. Romaani perustuu kirjoittajan äidin elämäntarinaan. Se antaa yksityiskohtaisen kuvan Länsi-Viron kyläelämästä 1800-luvun viimeiseltä vuosineljännekseltä 1920-luvun alkupuolelle. Kriitikot kiittivät häntä erityisesti aitoudesta ja tunnemuistosta, jota historiallinen tutkimus ei helposti pysty saavuttamaan. [2] Muistelmien muodossa kirjailija saattoi käsitellä kansakunnan kipeitä asioita Neuvostoliiton kaudella, jolloin tuhansien virolaisten karkottaminen Siperiaan oli kielletty aihe.

Teoksesta Seitse tähte taeva Sõelas Kalda sai Eduard Vilden kirjallisuuspalkinnon vuonna 1982.

  1. a b Magdalena Kalda. Geni.com. Viitattu 14.4.2020.
  2. Tunnistus. Mati Unt, Looming 8/1981, s. 1191. Viitattu 14.4.2020.