Macintosh File System

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Macintosh File System (MFS) on tiedostojärjestelmä, jonka Apple Computer kehitti Macintosh 128K -tietokoneen 400 kt:n levykkeitä varten. MFS julkaistiin tammikuussa 1984 ja se korvattiin Hierarchical File System -tiedostojärjestelmällä syyskuussa 1985. Mac OS tuki MFS-tiedostojärjestelmää versioon 7.5.5 saakka, vain tiedonluvun osalta versioon 7.6.1 saakka.

MFS sisälsi mekanismeja, jotka tukivat Macintosh 128K:n muistinhallintaan liittyvien osoittimien käyttöä[1]. Jokaisella tiedostolla oli erillinen resurssitietue (engl. resource fork), joka sisälsi osoittimia tiedoston ikoniin tai muuta vastaavaa, nopeasti tarvittavaa metatietoa[2]. Resurssitietue oli osa levyindeksiä, jolloin sen sisältämä data oli saatavilla ilman varsinaisen tiedoston avaamista. Resurssitietueita käytetään Macintosheissa edelleenlähde?. Resurssitietueen lisäksi MFS tarjosi tiedostoille erillisen tietueen metatiedon tallentamista varten, jota käytettiin graafisen käyttöliittymän tarpeisiin. Tiedostojen nimille MFS varasi 255 merkkiä eikä nimeen tarvinnut lisätä tiedostopäätettä tiedostotyypin tunnistusta varten[3]. Finder kuitenkin rajoitti tiedostonimen pituudeksi 63 (myöhemmin 31) merkkiä.

MFS ei tukenut hakemistoja, mutta Finderin avulla levyn sisältö pystyttiin näyttämään juurihakemistona ja sen alihakemistoina. Hakemistoihin ei pystynyt tekemään uusia hakemistoja. Juurihakemistossa oli aina yksi tyhjä hakemisto, jonka uudelleennimeäminen tai sinne tiedostojen kopioiminen aiheutti uuden tyhjän hakemiston luomisen. MFS tallensi tiedosto-hakemisto osoitinpareja yhdessä tiedostossa, josta Finder luki joko juurihakemiston tai alihakemiston sisällön tarpeen mukaan. MFS pystyi osoittamaan levytilaa 20 megatavuun tai 1 400 tiedostoon saakka. Macintosh 128K:n julkaisemisen aikaan systeemin rajoitus oli lähinnä teoreettinen, sillä Macintoshin levykeasema käytti 400 kt:n kokoisia levykkeitä. Suurin teoreettinen tiedostonkoko oli 256 Mt ja järjestelmä pystyi käyttämään päivämääriä väliltä 1. tammikuuta 19046. helmikuuta 2040.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]