Maatuska

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maatuskoja

Maatuska (ven. матрёшка, matrjoška, latinan sanasta matrona) on matkamuistona tunnettu venäläinen sisäkkäisten hahmojen muodostama puunukke. Suomen sana maatuska perustuu venäjän kielen äiti-sanan hellittelymuotoon, joka kuitenkin Venäjällä ymmärretään kirjaimellisesti, eikä siis tarkoita siellä puunukkea. Maatuskaa on saksassa kutsuttu nimellä Babuschka (venäläisten ymmärtämänä isoäiti) ja Itävallassa Piroschka (piirakka).

Ensimmäisen venäläisen maatuskan tiedetään tehdyn vuonna 1890, ja sen arvellaan saaneen vaikutteita sekä japanilaisesta perinteestä että Fabergén munista.

Maatuska on muodoltaan pyörähdyskappale, joten se on mahdollista sorvata, mutta sen koristeluun tarvitaan yleensä käsityötä. Sisäkkäin olevia nukkeja on yleensä pariton määrä, mikä symboloi venäläisessä perinteessä jatkuvaa elämää, kun parillinen symboloi elämän päättymistä. Maatuska onkin eräänlainen hedelmällisyyttä ja jatkuvuutta symboloiva esine.

Nykyaikana on maatuskoita tehty myös toisenlaisina jatkumoina, esimerkiksi Leninistä Putiniin, mikä korostaa poliittisia, mutta myös kaupallisia tarkoitusperiä.

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta maatuska.