Maattivuono

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee vuonoa.Vuonon rannalla sijainnutta samannimistä kylää käsittelee artikkeli Maattivuono (kylä). Maattivuonon ja Petsamonvuonon välissä sijaitsee myös Pikku-Maattivuono.
Maattivuono kartalla punaisella.
На Среднем полуострове.jpg

Maattivuono (ven. Малая Волоковая губа, Malaja Volokovaja guba) on Barentsinmeren vuono Petsamon kunnan pohjoisosassa Petsamon piirissä Murmanskin alueen luoteisosassa Venäjällä. Vuono sijaitsee Suomen Neuvostoliitolle vuonna 1940 luovuttaman Kalastajasaarennon alueella ja oli Suomelle kuuluessaan osa Petsamon kuntaa. Maattivuono sijaitsee Kalastajansaarennon eteläisemmän osan Keskisaarennon ja mantereen välissä. Maattivuonon perukan ja Kalastajasaarennon eteläpuolella olevan Muotkavuonon erottaa toisistaan kapea kannas, joka yhdistää Keskisaarennon mantereeseen. Maattivuonon suulla vuonon etelärannalla mantereen puolella on Hirvasniemi[1] ja pohjoisrannalla Keskisaarennon puolella Valasniemi.[2] Vuonon pituus sen suulla sijaitsevien Valas- ja Hirvaniemien kohdalta vuonon perukkaan on noin kahdeksan kilometriä. Suomelle kuuluessaan vuonon pohjoisrannalla sijaitsi Maattivuonon kylä.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Petsamon kartta. Maanmittauslaitos, 1943.
  2. Sergejeff Kiril & Blåfield Martti: Petsamon kuvia: Hannes Pukki Petsamon karjalaisten ja kolttien luona 1929–1939, s. 136. Oulu: Pohjoinen, 1992. ISBN 951-749-167-0.