Maadoitus

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee maadoitusta sähköteknisenä terminä. Maadoittumisesta ihmisen maayhteyden ylläpitämiseen ja meditaatioon liittyvänä käsitteenä on eri artikkeli.
Maahan johtavaan tankoon liitetty maadoitusjohto.
Maadoitusjohtimen väriksi on sovittu kelta-vihreä.

Maadoitus eli maatto on sähkölaitteen tietyn osan (yleensä kuoren) tai muun esineen liittäminen maahan johtimella. Tällöin laitteen ja johtimen potentiaalit ovat yhtä suuret maan sähkökentän potentiaalin kanssa. Suojamaadoitus on osa sähkölaitteiden vikasuojausmenetelmää, joka perustuu syötön automaattiseen poiskytkentään (I-luokan sähkölaitteissa). Lisäksi III-luokan pienoisjännitteinen laite voi olla maadoitettu (niin kutsutussa PELV-järjestelmässä). Sähkölaitteiden suojamaadoitus on erittäin tärkeää laitteiden käytön turvallisuuden varmistamiseksi. Myös kiinteistön metalliset vesi- ja ilmastointiputket on turvallisuussyistä yhdistetty rakennuksen PE-kiskoon ja sitä kautta maahan. Tätä kutsutaan pääpotentiaalin tasaukseksi.

Sähkölaitteen suojamaadoitus toteutetaan yleensä yhdistämällä laitteen kuori maahan pistorasiassa olevalla suojajohtimella, joka on sähköverkon kautta yhdistetty maahan. Laitteen vioittuminen voi johtaa jännitteen kytkeytymiseen laitteen runkoon, ja jos runko on maadoitettu, syntynyt vikavirta kytkeytyy suojajohtimen kautta maahan ja polttaa johdonsuojasulakkeen – tai jos piiriin on liitetty vikavirtakytkin se laukeaa ja katkaisee virran. Maadoittamattoman rungon potentiaalin kasvaessa sähkövirta voi purkautua esimerkiksi siihen koskevan ihmisen kautta maahan. Myös mikäli maadoituspiiri ei ole ehjä, vikatilanteessa sähköisku on todennäköinen.

Maadoitusjärjestelmien toteutukset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Säteittäinen maadoitus on yleisimmin käytetty. Maadoitus toteutetaan PE-johtimen kautta niin, ettei järjestelmään synny induktiivisesti kytkeytyviä häiriöitä aiheuttavia silmukoita. Käytännössä silmukoita on vaikea välttää ja niitä saattaa tulla järjestelmään, jos myöhemmin tarvitsee tehdä uusia asennustöitä. Näin ollen järjestelmät ovatkin yleensä sekajärjestelmiä, jotka ovat periaatteeltaan säteittäisiä, mutta silmukoita esiintyy paikoitellen.

Verkkomaisessa maadoituksessa rakennetaan tiheä maadoitusverkko, jonka eri pisteisiin yhdistetään maadoitettavat laitteet. Ideana on, että eri laitteiden välinen maadoitusimpedanssi olisi mahdollisimaan pieni. Tiheällä verkkorakenteella voidaan vähentää verkon silmukoihin indusoituvia häiriöitä. Verkkomaista maadoitusta käytetään suurtaajuuksisissa järjestelmissä, kuten radioasemilla.

Häiriötön maadoitus (TE)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Häiriötön maadoitus, josta käytetään nimityksiä toiminnallinen maadoitus tai tekninen maadoitus (TE), ja IEC 6011 -standardissa englanninkielinen nimitys functional earth (FE). Häiriötöntä maadoitusta käytetään herkissä elektroniikkalaitejärjestelmissä ja kun halutaan muodostaa puhdas säteittäinen maadoitus. Koska useimmat häiriöt kytkeytyvät galvaanisesti PE- ja PEN-johtimia pitkin, voidaan tämän torjumiseksi käyttää erillistä TE-maadoitusjohdinta. TE-johtimeen liitetään vain elektroniikkalaitteiden signaalivirtapiirien maadoitukset.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL: Maadoituskirja. Espoo: Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL, 2007. suomi
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Maadoitus.