Maa (leikki)

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Maa (myös nimellä Maan ryöstö[1] tai Maanvalloitus[2]) on hiekalla tai muulla vastaavalla alustalla pelattava lasten ja nuorten ajanvieteleikki.

Säännöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maahan piirretään suuri ympyrä, joka jaetaan pelaajien määrän mukaisesti tasakokoisiin sektoreihin, maihin. Ympyrän koko riippuu pelaajien koosta. Liian pienessä ympyrässä heitot ovat helppoja ja liian isossa vaikeita. Koska peli suosii pitkäjalkaisia, eroa voi tasoittaa eri kokoisilla mailla. Se kuinka paljon, on sovittava tapauskohtaisesti.

Pelin alussa jokainen pelaaja asettuu omaan maahansa, josta he eivät saa poistua (ainakaan heiton aikana). Heittovuorossa oleva yrittää heittää ja osua kepillä toista pelaajaa polven alapuolelle. Jos keppi osuu, heittäjä saa vallata kohteelta niin suuren alueen kuin kepillä piirtämällä kykenee rajaamaan. Rajaaminen tapahtuu etenemällä jalat rajojen päällä haara-asennossa kohteen maan ylle ja piirtämällä siihen keppillä uusi rajaviiva. Rajattu alue liitetään heittäjän alueeseen. Jos pelaajan maa vallataan kokonaan, hän putoaa pois ja jos itse valloitaja kaatuu maahan venytettyään liikaa haaroja, ei tämä pelaaja saa mitään. Voittaja on viimeiseksi jäljelle jäänyt.

Heiton jälkeen vaihtoehtoja on kaksi. Toisessa variaatiossa heittotuloksesta riippumatta heittovuoro siirtyy kohteelle. Tällöin pudonneen pelaajan heittovuoro arvotaan (heittäjä ei mukana) tai käytetään kepin putoamispaikkaa hyödyksi tai annetaan vuoro pienimmän maan omistajalle. Muitakin oikeudenmukaisia vuoron jakovaihtoehtoja varmasti löytyy. Toisessa variaatiossa heittovuoro siirtyy sille, jonka maata lähimmäksi keppi putosi. Tällöin on mahdollista heittosuunnan kanssa taktikoimalla muodostaa liittoutumia, jotka eivät kuitenkaan sovi leikin henkeen.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ulkoleikit Vanhempainnetti. MLL. Viitattu 18.11.2015.
  2. Kivoimmat pihaleikit: Maanvalloitus Lelutalo. 18.4.2013. Viitattu 18.11.2015.