MTBF

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

MTBF (mean time between failures) on keskimääräinen aika laitteen vikaantumiseen sen edellisestä alkuperäiseen kuntoon saattamisesta (korjauksesta). MTBF on vikataajuuden käänteisluku niissä tapauksissa, joissa vikataajuus on vakio. Keskimääräistä vikaantumisväliä käytetään luotettavuustekniikassa käyttöiän arviointiin. Useat valmistajat ilmoittavat tuotteilleen keskimääräisen vikaantumisvälin. Tehtaiden kunnossapidosta vastaavat joutuvat myös seuraamaan keskimääräisiä korjausaikoja (MTTR, mean time to repair), jotta osataan varautua oikein erilaisiin vikaantumisiin. Joillekin tuotteille, kuten hehkulampulle, esitetään keskimääräinen elinikä, jonka tuotteen pitäisi keskimäärin kestää, jos sitä käytetään oikein.

MTBF lasketaan tilastollisella menetelmällä, eikä vikojen jakaantuminen useinkaan ole symmetristä, eli ei voida sanoa, että 50 % tuotteista, joiden MTBF on 2 000 h, vikaantuisi tuohon käyttöikään mennessä. Eksponentiaalisella jakaantumalla 63 % tuotteista vikaantuu 2 000 käyttötuntiin mennessä. Koska MTBF on tilastollinen tunnusluku, ei sen avulla voida ennustaa tarkasti jonkin yksittäisen järjestelmän elinikää.

MTBF-laskentakaava[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MTBF on vikaantumistaajuuden käänteisluku:

MTBF esitetään usein symbolilla , tai

Eri lähteistä löytyy sekä MTBF- että vikaantumistaajuudelle arvoja.

MTBF voidaan määrittää vikatiheysfunktion odotusarvon avulla f(t)

jossa

MTBF-käsittelyyn liittyviä ongelmia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Useat MTBF-ajat ovat hyvin epätarkkoja, mikä johtaa monimutkaisissa järjestelmissä hyvin epäluotettavaan käyttöikäennusteeseen. Usein MTBF-lukujen käyttö johtaa ajatteluun, että on olemassa hyväksytty vikaantumistaajuus, jolloin ei enää haluta etsiä vikojen todellista syytä. Tämän vuoksi on otettu käyttöön muitakin luotettavuutta kuvaavia lukuja kuten MFOP (maintenance-free operating period).