MADI

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

MADI on digitaalinen monikanava-audioliitäntä, jota käytetään kasvavassa määrin äänialan ammattilaislaitteissa. Lyhenne tulee sanoista Multichannel Audio Digital Interface ja protokolla tunnetaan myös nimellä AES10.

MADI-signaali on lähes identtistä AES/EBU-formaattiin nähden, mutta stereon sijasta tarjolla on enemmän kanavia. MADI tarjoaa 64 kanavaa sisään ja ulos 24 bit/48 kHz. MADI mahdollistaa myös yksisuuntaisena 32 kanavaa 24 bit/96kHz audiosignaalia.

MADI-kaapeli voi olla on joko optinen tai koaksiaalinen (75 ohmia). Koaksiaalisena signaali kestää 100 metrin kaapelivedot, mutta optisesti muun muassa MADI-laitevalmistaja RME lupailee tuotteidensa toimivan peräti 2000 metrin kaapelivetoihin saakka. Vielä pidempiä matkoja voidaan saada SINGLE Mode-modifioiduilla laitteilla normaalin MULTI Moden sijaan. Näin ollen MADI:lla voidaan toteuttaa huomattavasti suurempia järjestelmiä pidempiin etäisyyksiin kuin FireWire-, ADAT- tai muilla tekniikoilla.

Koaksiaalikaapelina MADI-ratkaisuissa on aiemmin käytetty BNC-liittimillä varustettuja johtoja, mutta muun muassa Soundcraft on tuonut markkinoille RJ45-liitännällä olevia MADI-laitteita, joissa kaapelina käytetään CAT5 tai CAT6-johtoja. Optiset MADI-liitännät on toteutettu SC-liittimillä.

MADI-teknologiaa tukevat muun muassa seuraavat valmistajat: Euphonix, Merging, Lawo, Yamaha, Studer, DiGiCo/Soundtracs, Fairlight, GENEX, Otari, Publison, Soundcraft, Soundscape, Jünger, Sony, Cadac, Axon, AMS/Neve, Stagetec.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]