Val Müstair

Wikipedia
(Ohjattu sivulta Müstair)
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Val Müstair
Vaakuna
Vaakuna

Val Müstair

Koordinaatit: 46°36′0″N, 10°25′0″E

Valtio Sveitsi
Kantoni Graubünden

Val Müstair on 1 608 asukkaan kunta kaakkoisimmassa Sveitsissä, Innin hallintoalueella, Graubündenin kantonissa. Kunta sijaitsee Adigen sivujoen Rambachin (retorom. Rom) ja sen sivujokien laaksoissa. Kulku muualle Sveitsiin tapahtuu Ofenpass-solan kautta.

Val Müstairin kunta syntyi 1.1.2009, kun kuusi Müstairin laakson pientä kuntaa (Fuldera, Lü, Müstair, Santa Maria Val Müstair, Tschierv ja Valchava) yhdistyivät.[1]

Kieli[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Val Müstair on vahvimpia retoromaanin kielen alueita: kunnan valtakieli on retoromaani ja sen paikallinen murre vallander. Vuonna 2000 noin 90 % müstairlaisista hallitsi retoromaanin ja 75 %:lle se oli pääkieli. Kouluopetuksessa retoromaani on pääopetuskieli ensimmäiset kolme vuotta, jonka jälkeen opetus muuttuu vähitellen saksankieliseksi. [2]

Nähtävyydet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kunnan tärkein nähtävyys on Unescon maailmanperintökohteisiin kuuluva St. Johannin benediktiiniluostari. Myös Sveitsin itäisin paikka Piz Chavalatsch sijaitsee Val Müstairissa.

Urheilu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Val Müstairissa toimii hiihtoseura SC Val Müstair, jonka tunnetuin edustaja on kunnassa asuva maastohiihtäjä Dario Cologna.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://gemeindetreuhand.ch/Fusion%20Val%20M%FCstair.htm Uutinen kuntien yhdistymisestä
  2. Furer, Jean-Jacques: ”Gemeinden des traditionell romanischsprachigen Gebiets”, Eidgenössische Volkszählung 2000, Die Aktuelle Lage des Romanischen., s. 145-146. Neuchâtel, Sveitsi: Bundesamt für Statistik (BFS), joulukuu 2005. ISBN 3-303-01202-4. Teoksen verkkoversio (pdf). (saksaksi)
Tämä Eurooppaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.