Münchhausenin oireyhtymä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Münchhausenin oireyhtymä on psyykkinen sairaus, josta kärsivät teeskentelevät sairastavansa tauteja saadakseen huomiota ja hoitoa. Oireyhtymän nimi tulee paroni von Münchhausenista, joka esiintyy kirjallisuudessa tarinansepittäjänä. Münchhausenin oireyhtymän ICD-10-mukainen luokituskoodi on F68.1.

Taudista kärsivä saattaa teeskennellä jonkin sairauden oireita ja/tai aiheuttaa itse vammoja tai oireita. Sairaala- tai lääkärihoitoon pääsy tuottaa potilaalle mielihyvää mutta on ongelmallista hoitajille; saattaa kestää pitkäänkin ennen kuin potilaan todetaan olevan terve.

Myös välillisiä Münchhausenin oireyhtymiä (ns. "Münchhausen syndrome by proxy") tavataan. Näissä tapauksissa holhoavassa asemassa oleva väittää holhokkinsa, esimerkiksi äiti lapsensa, olevan sairas ja oireilevan tai vastaavasti aiheuttaa tälle vammoja itse. Näin esimerkiksi äiti yrittää saada lohtua ja ymmärrystä muilta asettumalla "kärsivän vanhemman" osaan. Ilmiön kuvasi brittiläinen lastenlääkäri Roy Meadow vuonna 1977.

Vaikka potilas hakeutuu mielellään hoitoon keksimistään sairauksista, hän on tyypillisesti haluton hoitamaan Münchhausenin oireyhtymää itseään.[1] Tarkoituksellista psykoosin "tuottamista" itselleen nimitetään Ganserin oireyhtymäksi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Münchhausenin oireyhtymän käsitteen keksi englantilainen lääkäri Richard Asher, joka toimi psykiatrisen vastaanotto-osaston lääkärinä.[2] Hän kuvaili vuonna 1951 julkaistussa artikkelissaan potilaita, jotka vaelsivat sairaalasta toiseen kertoen keksittyjä sairaushistorioita ja oireita, joista osa saattoi olla itse aiheutettuja.[3] Potilaille oli tyypillisesti tehty lukuisia leikkauksia ja muita toimenpiteitä. Asher nimesi oireyhtymän kuuluisan tarinankertojan paroni Karl Friedrich Hieronymus von Münchhausenin (1720-1797) mukaan. Ensimmäinen suomalainen artikkeli aiheesta julkaistiin Duodecim-lehdessä vuonna 1963.[4]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. http://www.clevelandclinic.org/health/health-info/docs/2800/2821.asp?index=9833 (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. Sorri, P.: Münchhausen-oireyhtymä. (Katsaus) Duodecim, 2006, nro 122(5), s. 537–43.
  3. Asher, R.: Munchausen's syndrome. Lancet, 1951, nro 1(6), s. 339–341. PMID 14805062
  4. Achté, K.A., Kauko, S.K.: Münchausen- ja Ahasverus-syndrooma. Duodecim, 1963, nro 79(18), s. 763–772.