Mökki (peli)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Esimerkki mökistä

Mökki[1] tai mökkipeli (joka voi viitata myös mölkkyyn) on kynällä ja paperilla (yleensä kahden pelaajan) pelattava peli.

Peliä pelataan pisteistä koostuvalla (usein suorakaiteen muotoisella) ruudukolla. Jokainen pelaaja piirtää vuorollaan pysty- tai vaakasuuntaisen (ei vinoa) viivan kahden vierekkäisen pisteen välille. Jos viivan piirto sulkee ruudun (niin, että ruudun joka sivulla on viiva), pelaaja merkitsee sen itselleen ja saa lisävuoron. Pelin voittaa se, joka saa vallattua enemmän ruutuja. Kierros mökkiä alkaa yleensä hitaasti, mutta pelin lähetessä loppuaan pelaajat saavat usein vallattua useamman ruudun kerrallaan itselleen.

Ensimmäinen tunnettu kirjallinen viittaus peliin on ranskalaismatemaatikko Édouard Lucas’lta, joka kuvasi sitä artikkelissaan vuodelta 1895.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Stiina Hovi: Muistatko nämä vanhat kunnon pelit? Tarvitset pelaamiseen vain kynän ja paperia Maaseudun tulevaisuus. 11.4.2020. Viitattu 2.7.2023.
  2. Lucas, Édouard: ”La Pipopipette: nouveau jeu de combinaisons”, L'arithmétique amusante. Pariisi: Gauthier-Villars et fils, 1895. (ranskaksi)
Tämä lautapeleihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.