Mäkirullalauta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Mäkirullalauta on rullalauta, jossa on normaalia rullalautaa pidempi dekki, ja jota käytetään mäkirullalautailuun. Tavallista pidemmän ja leveämmän dekkinsä sekä leveämpien trukkiensa ansiosta mäkirullalauta on vakaampi kuin tavallinen rullalauta. Mäkirullalaudassa käytetään myös tavallista suurempia ja pehmeämpiä renkaita, minkä ansiosta liikkuminen on miellyttävää myös hieman karkeammalla asfaltilla. Pehmeiden renkaiden ansiosta mäkirullalautailu tuottaa myös huomattavasti vähemmän ympäristömelua kuin pienillä ja kovilla renkailla varustetut rullalaudat. Siinä missä temppuilussa käytetettävissä välineissä on erittäin vähän keskinäisiä eroja, mäkirullalautailuun käytettävien välineiden kirjo on moninainen.

Laudat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkailulauta

Matkailulaudat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Matkailuun, puhekielessä kruisailuun, käytetyt laudat ovat yleisin mäkilautatyyppi. Matkailulaudat ovat yleensä 100-130 cm pitkiä, eikä niissä yleensä ole pitkää etuylitystä. Matkailulaudat ovat joustavia, jotta niillä rullaaminen olisi mukavampaa, ja niiden muoto ja kuviointi jäljittelee usein surffilautoja. Matkailulautoja ei yleensä käytetä hypyissä eikä muissa aggressiivisissa tempuissa.

Nopeuslaskulaudat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nopeuslaskulautoja käytetään mäenlaskuun, jossa päätavoitteena on mahdollisimman suuri nopeus. Nopeuslaskulaudat ovat yleensä 110-130 cm pitkiä ja hyvin jäykkiä. Lautojen jäykkyys parantaa niiden vakautta suurissa nopeuksissa. Trukit ovat kiinnitetty aivan laudan päihin, sillä etu- ja takaylitykset ovat nopeuslaskussa tarpettomia ja tuovat mukanaan ylimääräistä painoa. Nopeuslaskulaudoissa pyritään myös pitämään laudan korkeus minimissään. Tähän pyritään joko kiinnittämällä trukkien baseplatet laudan läpi, tai tekemällä lautaan ns. hanhenkauloja, jotka madaltavat trukkien väliin jäävän laudan osan lähes tienpinnan tasolle. Nopeuslaskulautoja käytetään lähes poikkeuksetta pelkästään kilpailuissa.

Pujottelulaudat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pujottelulautoja käytetään keiloilla merkityn radan mahdollisimman nopeaan pujotteluun. Laudat ovat yleensä 63-89 cm pitkiä ja tehty usein korkean teknologian komposiittimateriaaleista, kuten hiilikuidusta. Lyhyempiä lautoja käytetään radoilla, joissa keilojen väli on lyhyt ja pidempiä lautoja vastaavasti pidemmillä keilaväleillä. Pujottelua harrastavilla rullalautailijoilla on yleensä useita erilaisia lautoja käytettäväksi erityyppisillä radoilla. Trukit ovat kiinnitetty laudan päihin, joihin on tehty kavennukset, jotta laudalla voi tehdä hyvin nopeita käännöksiä. Pujottelulautoja käytetään lähes poikkeuksetta pelkästään kilpailuissa.

Temppuilulaudat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Temppuilulaudat muistuttavat lyhyitä rullalautoja rakenteeltaan ja muodoltaan, mutta ovat pidempiä ja yleensä leveämpiä. Temppuilulautojen pituudet ylittävät harvoin 110 cm:iä. Temput, joita näillä laudoilla tehdään, ovat samoja, joita tehdään lyhyilläkin laudoilla, mutta lautojen suurempi koko ja paino vaativat rullalautailijalta enemmän voimaa ja parempaa tekniikkaa.

Lautojen rakentelu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mäkirullalautailijoiden keskuudessa lautojen rakentelu on huomattavasti yleisempää kuin lyhyillä laudoilla rullalautailevien keskuudessa. Syitä tähän ovat se, että käyttökelpoisen mäkirullalaudan valmistaminen on helpompaa kuin lyhyen rullalaudan ja mäkirullalautojen huonompi saatavuus. Yleisimmät valmistustavat ovat liimaaminen päällekäin asetetuista vanerilevyistä, liimaaminen rinnan asetetuista kokopuurimoista ja laudan muotoilu yhdestä puukappaleesta. Itsetehdyissä laudoissa käytetään usein lasi- ja hiilikuitua. Mäkirullalautailussa myös trukit asennetaan väärinpäin.