Luscombe 8

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Luscombe 8E

Luscombe 8 oli yhdysvaltalainen yleisilmailulentokone, jonka ensilento tehtiin 17. joulukuuta 1937.

Luscombe Aircraft Corporation perustettiin New Jerseyssä vuonna 1937, ja sen ensimmäinen ja kuuluisin lentokone oli Luscombe 50 (Model 8), jonka suunnittelivat Donald A. Luscombe, Jim Rising, Ed Terrence ja Fred Knack. Se oli sekarakenteinen. Lamasta nousevassa Yhdysvalloissa koneen myynti oli hyvä sen "halvan" hinnan vuoksi. Yhtiön omistuksesta alettiin kamppailla heti yhtiön tuloksen parannettua ja D. Luscombe joutui jättämään luomansa yhtiön. Alumiini oli varattu sotiteollisuudelle, mutta koska koneita myytiin Civilian Pilot Training Programille, Luscombe pystyi jatkamaan tuotantoa toisen maailmansodan aikana. Sodan aikana tehdas siirrettiin Texasiin.

Koska yhtiö oli joutunut itävaltalaissukuisen Leopold Klotzin haltuun, Yhdysvaltain hallinto pystyi palauttamaan yhtiön takaisin Luscombelle. Vuonna 1944 palautus todettiin kuitenkin laittomaksi.

Vuonna 1946 siipi suunniteltiin uudestaan.[1] Tästä tuli Model 10, joka ei mennyt tuotantoon. Model 8:aa päivitettiin lukuisia kertoja, veeksi vuonna 1948. Tehdas suljettiin vuonna 1950. Sen toimintaa jatkettiin 1958-61 vaire Aircraft and Uranium Corp -yrityksessä.

1948 Luscombe 8F Silvaire

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cox, Jack: The Classic Airplane. Sport Aviation, tammikuu 1971. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Luscombe 8
Tämä ilmailuun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.