Luolavuoren luola

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Luolavuoren luolan suu.

Luolavuoren luola on luola tai paremminkin laaja luolasto Turussa Luolavuoren kaupunginosassa. Luola sijaitsee Luolavuoren, Ilpoisten ja Ispoisten kaupunginosien rajalla kohoavien Luolavuoren kallioiden alla. Suurin yksittäinen luola on 45 metriä pitkä, mikä tekee Luolavuoren luolasta yhden Varsinais-Suomen pisimmistä luolista. Luola on mahdollisesti ollut aiemmin vielä pidempi, mutta Luolavuoren vesitornin rakentamisen ja graniitinlouhinnan yhteydessä tehtyjen räjäytystöiden on epäilty romahduttaneen sitä.

Luolan kolmionmuotoinen suuaukko sijaitsee lohkareisessa rinteessä ja sinne mahtuu helposti useita retkeilijöitä seisomaan. Varsinainen luolasto alkaa tilavan holvin peräseinästä. Väljimmissä käytävissä kulku on suhteellisen helppoa, mutta osa käytävistä on erittäin kapeita. Kaikkiaan luola koostuu kolmesta kammiosta. Näistä ensimmäinen on itse asiassa luolan eteishallin jatke, joka romahtanut seinämä erottaa.

Luolavuoren luolan syntymätavasta ei ole varmuutta. Veden kovertama se ei voi olla, koska Suomen kallioperä on pääasiassa kovaa graniittia eikä pehmeää kalkkikiveä kuten eteläisemmässä Euroopassa. Erään ruotsalaisen tiedemiehen teorian mukaan Luolavuoren luolan on synnyttänyt alueella jääkauden jälkeen tapahtunut maanjäristys. Luolavuoren luola sijaitsee Luolavuoren voimakkaasti lohkoutuneella kakolangraniittialueella ja on antanut nimensä koko kaupunginosalle.

Rikollisten ja sotapakolaisten kerrotaan piileskelleen virkavaltaa aikoinaan Luolavuoren luolastossa, ja toisen tarinan mukaan siellä lepää luolia tutkimaan menneen ylioppilaan luuranko. Luola mainitaan myös lehtileikkeessä vuodelta 1863, ja se on osa vuonna 2017 perustettua Luolavuoren luonnonsuojelualuetta.