Luokittelujärjestelmä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Luokittelujärjestelmä on vakiintunut tai vakituiseksi ehdotettu säännöstö, jolla sen piiriin kuuluvia asioita luokitellaan. Varhaiset luokitukset olivat luonteeltaan yhteenvetoja klassisissa filosofisissa teoksissa esitetyistä jäsennyksistä, eivät itsenäisiä tuotoksia. Italialaisen Angelo Polizianon vuonna 1491 julkaistua Panepistemon-teosta pidetään ensimmäisenä varsinaisena tieteiden järjestelmän esityksenä.[1]

Mihin käytetään

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luokittelujärjestelmiä käytetään tiedon tai tietämyksen jäsentämiseen ja tietyn objektin sisällönkuvailuun. Usein luokittelut ovat hierarkkisia, kuten kirjastoluokittelut ja biologinen luokittelu. Kokoelmissa luokittelun avulla voidaan ryhmitellä samaan aihepiiriin kuuluvat objektit yhteen esimerkiksi hyllyyn tai muuhun säilytyspaikkaan. Hyllyluokitus on suppea ja luokiteltavien kohteiden fyysisyyden rajoittama näkökulma verrattuna aiheiden luokitukseen.[2]

Asiasanastoja käytetään tiedon kuvaamisessa luokituskaavan rinnalla. Kun valitut asiasanat järjestetään hierarkkisesti muodostuu sanastosta tesaurus. Tesauruksissa voi ylimmällä tasolla olla kuitenkin tuhansia asiasanoja, joten niitä ei voi käyttää apuna objektien ryhmittelyssä luokkiin.lähde?

Biologista luokittelua tutkivia tieteenaloja ovat systematiikka, joka tutkii luokittelun teoriaa ja menetelmiä ja taksonomia, joka tutkii lajien ryhmittelyä käytännössä.

  • Meriläinen, Outi: Perustiedot kirjastoluokitusten ymmärtämiseksi. Helsinki: Kirjastopalvelu, 1984. ISBN 951-692-113-2.
  1. Meriläinen 1984, 23
  2. Meriläinen 1984, 24-25