Lumikellolaukka

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lumikellolaukka
Tieteellinen luokittelu
Kladi: Siemenkasvit
Kladi: Koppisiemeniset
Kladi: Yksisirkkaiset
Lahko: Asparagales
Heimo: Narsissikasvit
Suku: Laukat Allium
Laji: paradoxum
Kaksiosainen nimi

Allium paradoxum
(M.Bieb.) G.Don[1]

Katso myös

  Lumikellolaukka Commonsissa

Lumikellolaukka (Allium paradoxum) on monivuotinen sipulikasvi, joka kuuluu laukkoihin eli kotalaukkohin (Allium). Sitä käytetään koristekasvina. Se kasvaa 15–30 senttimetriä korkeaksi. Kasvissa on yksi lehti varren tyvellä, lehti on 15–30 cm pitkä, 0,5–1,5 cm leveä, litteä ja tylppäkärkinen. Kukinnossa on itusilmuja suojuslehtien ympäröimänä ja yksi nuokkuva kukka. Kukan kehä on valkoinen, kellomainen, hieman lumikelloa muistuttava.[2]

Lumikellolaukka esiintyy alkuperäisenä Aasiassa tai lähialueilla: Kaukasiassa, Venäjällä, Pohjois-Iranissa ja Turkmenistanissa. Se on myös levinnyt viljeltynä muutamiin Keski-Euroopan maihan.[3][1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b The Euro+Med PlantBase – the information resource for Euro-Mediterranean plant diversity. Allium paradoxum (englanniksi) Viitattu 8.12.2021.
  2. Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, s. 700. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Helsinki: Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  3. Govaerts, R. et al.: Allium paradoxum (M.Bieb.) G.Don Plants of the World Online. 2021. Royal Botanic Gardens, Kew. Viitattu 8.12.2021. (englanniksi)
Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.