Lukemattomia juttuja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Lukemattomia juttuja on vuonna 2013 ensi-iltansa saanut Karoliina Niemelän ohjaama dokumenttielokuva.

Dokumenttielokuva[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lukemattomia juttuja -teos (Myriad Stories) on Waria-tuotantojen kollaasi haastatteluista Oulun Toppilan alueelta. Materiaali on kuvattu elokuussa 2011 Meri-Toppilassa, asuinalueella, jota kutsutaan myös Oulun ghetoksi. Alueen keskellä sijaitsee Alvar Aallon suunnittelema tehdasympäristö, jossa toimi vuoteen 1985 asti sellutehdas Toppila Oy. Vanhalle tehdasalueelle 1990-luvulla rakennetusta lähiöstä mm. vuokra- ja opiskelija-asuntoineen on muodostunut kulttuurien sulatusuuni.

Mediataideteos[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lukemattomia juttuja tehtiin alun perin sarjaksi mikroelokuvia, joista muodostui Oulun kaduilla sijaitsevilla UBI-kosketusnäytöillä ja www-sivustona 22.3.–22.4.2012 esitetty mediateos.[1] Teoksen galleriaversio oli esillä Oulun taidemuseossa osana Lumipalloefekti, pohjoisen taiteen triennaalia 21.11.2012–20.1.2013. Teossarja sai päätöksensä Meri-Toppilasta kuvatusta aineistosta koostetusta dokumentista, jonka ensi-ilta oli Elokuvateatteri Starissa 25.5.2013.

Päähenkilöinä Toppilan asukkaat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lukemattomia juttuja -teoksen päähenkilöitä ovat alueen entiset ja nykyiset asukkaat, siellä työssä käyvät ja satunnaisesti vierailevat henkilöt. Kaikilta kysyttiin samat kysymykset: mikä on elämän kantava voima, mikä on elämässä tärkeää ja mikä on elämän motto. Lisäksi alueen entiset asukkaat ja tehtaan entiset työntekijät muistelevat alueen historiaa ja omaa elämäänsä alueella.

Yhteisötaidetta ja haastatteluja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuukauden kuvausten aikana kameroiden edessä oman tarinansa kertoi kaikkiaan 47 henkilöä. Kuvauksissa on käytetty yhteisötaiteen metodia, joka antoi kuvattaville mahdollisuuden vaikuttaa teoksen sisältöön. Taltioituna on butotanssija Liana Potilan esitys siilossa, Pentti Koivukankaan, 94 haitarin omistajan, haitariesitys ja aluetta elämänsä eri vaiheissa turvapaikkanaan pitävän runoilija Kristiina Ketola-Oravan runoja sekä kuvataiteilija Riikka Kontion maalauksia. Dokumentti on kestoltaan noin 30 minuuttia.

Kantava idea[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Dokumentin kantavana ideana on yllyttää ihmiset ajattelemaan oman elämän parhaita puolia. Tekijät toivovat myös, että Lukemattomien juttujen katsojat havahtuvat miettimään samoja asioita. Elokuva on ylistyslaulu arkipäivän onnelle.

Työryhmä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Waria-tuotantojen työryhmään kuuluivat: Karoliina Niemelä (ohjaus ja leikkaus), Pirjo Lempeä (kuvaus), Marjo Pekonen (tuottaja), Meeri Muinonen (äänet), Esa Hietala (koodaus ja tekstitys), Mervi Saaranen (tuotantoavustaja) ja Elias Kiuru (tuotantoharjoittelija).[2]

Rahoitus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lukemattomia juttuja on toteutettu Aalto-yliopiston ja Oulun yliopiston Dimeke – tuotekehitystä digimediaan -hankkeen myöntämän tuotekehityspalkinnon avulla sekä Pohjois-Pohjanmaan kulttuurirahaston apurahalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Ervasti, Antti : Toppilan tarinat talteen  Kaleva.fi . 13.08.2011 . Viitattu 18.1.2014.
  2. Lukemattomia juttuja Waria. Viitattu 18.1.2014.