Luettelo Kyproksen kunnista

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Tämä on luettelo Kyproksen kunnista (kreik. δήμος, dímos, turk. belediye). Vain osa kunnista on Kyproksen tasavallan tunnustamia ja niistäkin vain osa sen hallinnassa. Osa kunnista on puolestaan Pohjois-Kyproksen turkkilaisen tasavallan hallinnassa, ja niistä osa vain sen omaa hallintoaan varten perustamia.[1][2][3][4]

Kuntien lisäksi Kyproksen paikallishallintoon kuuluu itsenäisiä (kylä)yhdyskuntia (koinótita).

Kunnat de jure[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyproksen tasavallan tunnustamat kunnat on perustettu Kyprokselle ennen saaren jakaantumista vuonna 1974 tai Kyproksen tasavallan hallinnassa olevalle alueelle tämän jälkeen. Kaikki nämä kunnat ovat de jure Kyproksen tasavallan kuntia, mutta osa niistä sijaitsee de facto Pohjois-Kyproksen alueella. Pohjois-Kyproksen hallinnassa olevien kuntien väkilukua ei ole laskettu mukaan Kyproksen tasavallan väestötilastoihin, vaikka ne kuuluvat virallisesti tasavaltaan.[1]

Nimi Alue
(de jure)
Alue
(de facto)
Hallinta
(de facto)
Väkiluku
(2011)
Agía Nápa Famagusta Kypros 3 212
Ágios Athanásios Limassol Kypros 14 347
Ágios Dométios Nikosia Kypros 12 456
Aglantziá Nikosia Kypros 20 783
Akanthoú Famagusta Gazimağusa Pohjois-Kypros 1 459
Aradíppou Lárnaka Kypros 19 228
Athiénou Lárnaka Kypros 5 017
Dáli Nikosia Kypros 10 466
Derýneia Famagusta Kypros 5 844
Dromolaxiá-Meneoú Lárnaka Kypros 5 064
Égkomi Nikosia Kypros 18 010
Famagusta (Ammóchostos) Famagusta Gazimağusa Pohjois-Kypros 40 920
Géri Nikosia Kypros 8 235
Germasógeia Limassol Kypros 13 421
Geroskípou Páfos Kypros 7 878
Karavás Kyrenia Girne Pohjois-Kypros 6 597
Káto Polemídia Limassol Kypros 22 369
Kyrenia (Kerýneia) Kyrenia Girne Pohjois-Kypros 33 207
Kythréa Nikosia Lefkoşa Pohjois-Kypros 11 895
Lakatámeia Nikosia Kypros 38 345
Lápithos Kyrenia Girne Pohjois-Kypros 7 839
Lárnaka Lárnaka Kypros 51 468
Latsiá Nikosia Kypros 16 774
Léfkara Lárnaka Kypros 762
Lefkónoiko Famagusta Gazimağusa Pohjois-Kypros 2 380
Limassol (Lemesós) Limassol Kypros 101 000
Livádia Lárnaka Kypros 7 206
Lýsi Famagusta Gazimağusa Pohjois-Kypros 2 471
Mésa Geitoniá Limassol Kypros 14 477
Mórfou Nikosia Güzelyurt Pohjois-Kypros 18 946
Nikosia (Lefkosía) Nikosia Kypros 55 014
Nikosia Lefkoşa Pohjois-Kypros 61 378
Páfos Páfos Kypros 32 892
Paralímni Famagusta Kypros 14 963
Pégeia Páfos Kypros 3 953
Póli Páfos Kypros 2 018
Sotíra Famagusta Kypros 5 474
Stróvolos Nikosia Kypros 67 904
Tséri Nikosia Kypros 7 035
Ýpsonas Limassol Kypros 11 117

Muut kunnat de facto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyproksen tasavallan tunnustamien kuntien lisäksi Turkin miehittämällä Pohjois-Kyproksen alueella on myös pelkästään sen omassa aluehallinnossa käytettyjä kuntia.[2][4] Ne on perustettu Pohjois-Kyproksen alueelle vuoden 1974 jälkeen.

Nimi Alue
(de jure)
Alue
(de facto)
Hallinta
(de facto)
Väkiluku
(2011)
Ágios Amvrósios Kyrenia Girne Pohjois-Kypros 2 414
Ágios Epíktitos Kyrenia Girne Pohjois-Kypros 5 652
Ágios Sérgios Famagusta Gazimağusa Pohjois-Kypros 6 618
Aigialoúsa Famagusta İskele Pohjois-Kypros 5 627
Áskeia Famagusta Gazimağusa Pohjois-Kypros 3 561
Díkomo Kyrenia Girne Pohjois-Kypros 9 120
Galáteia Famagusta İskele Pohjois-Kypros 3 729
Gerólakkos Nikosia Lefkoşa Pohjois-Kypros 3 884
Kíados Famagusta Gazimağusa Pohjois-Kypros 2 411
Kióneli Nikosia Lefkoşa Pohjois-Kypros 17 277
Kómi Famagusta İskele Pohjois-Kypros 2 860
Léfka Nikosia Lefke Pohjois-Kypros 11 091
Louroukína Nikosia Lefkoşa Pohjois-Kypros 390
Mýrtou Kyrenia Girne Pohjois-Kypros 4 279
Pérgamos Lárnaka Gazimağusa Pohjois-Kypros 4 125
Rizokárpaso Famagusta İskele Pohjois-Kypros 2 349
Sínta Famagusta Gazimağusa Pohjois-Kypros 2 927
Tríkomo Famagusta İskele Pohjois-Kypros 7 906
Vatilí Famagusta Gazimağusa Pohjois-Kypros 2 390

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Αποτελέσματα Απογραφής Πληθυσμού, 2011 (Väestönlaskennan tulokset) Στατιστική Υπηρεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας (Kyproksen tasavallan tilastokeskus). Viitattu 16.4.2018.
  2. a b KKTC Nüfus Sayımı, 2011 (Väestönlaskennan tulokset) web.archive.org. 2013. Viitattu 16.4.2018.
  3. Cyprus: Municipalities and Communities Citypopulation.de. Viitattu 16.4.2018.
  4. a b Cyprus: Northern Cyprus Citypopulation.de. Viitattu 16.4.2018.