Kyrenian alue

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kyrenian alue
Επαρχία ΚερύνειαςGirne kazası
Alue
Sijainti
Sijainti

Koordinaatit: 35°15′N, 33°16′E

Valtio Kypros Kypros
Hallintovallan käyttäjä (de facto) Pohjois-Kypros Pohjois-Kyproksen turkkilainen tasavalta
Hallinto
 – hallinnollinen keskus Kyrenia
Pinta-ala 690 km²
Väkiluku (2011)
Lyhenteet
 – ISO 3166 CY-06

Kyrenian alue eli Kerýneian alue (kreik. Επαρχία Κερύνειας, Eparchía Kerýneias, turk. Girne kazası) on yksi Kyproksen tasavallan kuudesta alueesta. Se sijaitsee Kyproksen saaren pohjoisrannikolla, ja sen pinta-ala on noin 690 neliökilometriä. Alueen hallinnollinen keskus on Kyrenia, kreikkalaisittain Kerýneia ja turkkilaisittain Girne.[1]

Kyrenian alue on de jure osa Kyproksen tasavaltaa, mutta de facto kokonaisuudessaan Pohjois-Kyproksen turkkilaisen tasavallan hallussa ja Turkin miehittämä vuodesta 1974. Kyrenian alue on Kyproksen alueista pienin ja ainoa kokonaan turkkilaismiehityksen alla oleva alue. Pohjois-Kyproksen hallinnossa se muodostaa Girnen alueen, jonka väkiluku on 69 163 (2011).[1] Myös Kyproksen tasavallalla on aluehallintonsa Kyrenian alueesta, ja se toimii pakolaishallintona Etelä-Kyproksen puolella.

Kunnat ja yhdyskunnat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kyrenian alueen kunnat (dímos, merkitty lihavoituna) ja yhdyskunnat (koinótita) de jure on luetteloitu alla. Asutukset, jotka ovat de facto Pohjois-Kyproksen puolella, ovat suluissa. Perässä oleva numero vastaa karttakuvaa. Numerointi on kreikankielisen aakkosjärjestyksen mukainen.

Kyrenian alueen kunnat ja yhdyskunnat. Kunnat merkitty keltaisella.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Northern Cyprus - Turkish Republic of Northern Cyprus City Population. Viitattu 16.4.2018.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]